Primăria Drăgăşani implementează un proiect privind Strategia Anticorupţie

Proiectul are ca scop implementarea la Primăria Municipiului Drăgășani  a unei proceduri interne specifice care are ca finalitate dezvoltarea spiritului etic si integritatea functionarilor in exercitarea actului administrativ.

La care se adaugă elaborarea unui ghid de bune practici in institutie cu scopul de a preveni coruptia si conflictele de interese in administratia publica locala si de a stabili indicatori
specifici de evaluare. Organizarea unei campanii de educatie anticoruptie, al carei scop este promovarea transparentei in administratia publica locala.

Obiectivul se transpune prin formarea personalului instituției (30 persoane) in vederea prevenirii si limitarii fenomenului de coruptie in institutiile publice locale.

Coruptia este o disfunctie de sistem care isi are provenienta si afecteaza cadrul normativ, sistemul institutional si relatiile interumane specifice institutiilor publice. Fiind un fenomen complex, e nevoie de masuri specifice de lupta contra acesteia. Actiunile anticoruptie sunt atat de natura legala, cat si administrativa, implicand oficialii, dar si intreaga populatie.

Politica anticorupție  trebuie sa se adreseze in primul rand personalului din institutiile publice al carui comportament integru trebuie pretins si incurajat: pe de o parte angajatii trebuie determinati sa fie impartiali si responsabili, iar pe de alta parte ei trebuie avertizati cu privire la consecintele comiterii unor fapte ilicite sau contrare standardelor de conduita

De asemenea, trebuie sa se adreseze persoanelor din exteriorul institutiilor, adica celor care apeleaza sau pot apela la serviciile acestora, ce trebuie instruiti cu privire la comportamentul pe care sunt indreptatiti sa il solicite personalului la care apeleaza, dar in acelasi timp trebuie si sa fie avertizati asupra consecintelor incercarii de corupere a acestuia.
Pentru prevenirea coruptiei in randul publicului, metodele cele mai utile sunt cele ce tin de educarea si informarea acestuia.
Pentru aceasta, una dintre metode este educarea tinerilor in materie de anticoruptie si ar trebui sa porneasca de la definirea si popularizarea termenilor specifici precum „coruptia”, „integritatea morala”, „conduita corecta”, „conflicte de interese”, „incompatibilitate”, „serviciu public”, „interes public”, dar si altele.

Proiectul este necesar deoarece, conform Strategiei Nationale Anticoruptie 2016-2020, institutiile publice trebuie sa aiba definit un ,,Plan intern de integritate’’ care sa fie asumat și care să includă masuri si proceduri pentru prevenirea si limitarea fenomenului de coruptie si remedii pentru riscurile si vulnerabilitatile institutionale la coruptia din sistemul public.

Grupul tinta al proiectului este format din 30 de persoane:
–   8 alesi locali (Primar, viceprimar, 6 consilieri locali)
– 10 functionari – personal de conducere
– 12 functionari – personal de executie

Proiectul raspunde nevoilor grupului tinta si partenerilor sociali prin informarea si constientizarea opiniei publice privind educatia anticoruptie, implementarea si aplicarea principiilor mai sus amintite. De asemenea, raspunde nevoilor interne ale functionarilor si alesilor locali prin formarea si instruirea acestora in vederea aplicarii procedurilor elaborate si implementate prin intermediul proiectului.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *