Primar Toni Peştereanu: Salutăm succesul economic al platformei chimice dar vom urmări respectarea cu stricteţe a mediului înconjurător

Primarul din Costeşti, Toni Peştereanu, unul dintre oamenii care de 5 ani a tras semnale de alarmă în privinţa iminentului colaps al industriei vâlcene dacă nu se rezolvă situaţia perimetrului de exploatare de la Bistriţa, a salutat azi succesul în parlament al legii ariilor protejate.

„Este o veste bună, un succes al tuturor factorilor implicaţi, instituţii, consiliul judeţean, Romsilva, agenţi economici, parlamentari, un succes care garantează longevitatea industriei vâlcene şi păstrarea locurilor de muncă. Nu trebuie să uităm că omul care a demarat aceste proceduri a fost Ion Cîlea, fostul preşedinte CJ, cel care a organizat prima masă rotundă unde actualul preşedinte, pe atunci deputatul Constantin Rădulescu a continuat aceste eforturi de a rezolva o problemă extrem de gravă şi care punea sub semnul întrebării industria vâlceană. Ceea ce s-a întâmplat azi, este o acţiune comună, solidară pentru vâlceni, semn că atunci când se face muncă de echipă, bine coordonată, succesele nu încetează să apară”, spune edilul din Costeşti.

Însă acesta mai adaugă faptul că responsabilitatea revine de azi înainte Exploatării Miniere, care trebuie să-şi îmbunătăţească modul de lucru şi „să dovedească respect pentru mediu şi comunitate”.

„Am susţinut 1000 la sută demersurile economice dar nu pot fi indiferent la problemele care ţin de mediu şi de comunitate. Pot să spun că acum responsabili sunt cei de la minieră, ei trebuie să înţeleagă că toată lumea s-a zbătut şi pentru ei, să aibă front de lucru. Faptul că ne învecinăm cu un parc naţional, cu multe obiective turistice trebuie să se reflecte în modul lor de lucru. Să fie preocupaţi de cum arată haldele de steril, de starea drumurilor. Sunt sute de pelerini care vin la Mănăstirea Arnota, sunt convins că mulţi nu sunt tocmai de acord de modul cum arată un şantier. Localnicii la rândul lor au şi ei obiecţiile lor. Costeştiul este o zonă turistică, dorim să ne atestăm ca staţiune şi atunci trebuie să avem grijă de cum arată localitatea, cum ne respectăm natura, cum ne respectăm oamenii. Un şantier îngrijit asta îmi doresc şi nu cred că doar eu. Vreau ca forţa de muncă să fie 90% din Costeşti, vrem să vedem care sunt redevenţele, vrem să stabilim o relaţie de respect între Costeşti şi Exploatarea Minieră. Vom urmări cu stricteţe modul în care se va lucra de acum înainte pe şantier”, spune primarul din Costeşti.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, a fost dezbătut şi votat astăzi, 04 aprilie 2018, în plenul Camerei Deputaţilor (camera decizională), devenind lege.

Prin acest vot, s-a corectat o eroare a trecutului, s-a asigurat o protectie mai buna a naturii si cel mai important lucru: s-a asigurat continuarea activitatilor economice, vitale pentru oameni, pentru judetul Valcea si Romania.

Astfel se creează premisele ca Exploatarea Minieră să-şi întindă perimetrul 16 hectare în interiorul Parcului Naţional Buila Vânturariţa, urmând ca în schimb, parcul să primească 24 de noi hectare.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *