Prima maşină din Epoca Nicolae Ceauşescu defilează sâmbătă la Suteşti

Maşina cunoscută drept „prima Dacia produsă în România“ a fost oferită cadou lui Nicolae Ceauşescu la 20 august 1968. Berlina produsă sub licenţa Renault 8 a fost fabricată timp de patru ani.

Momentul culminant al scoaterii de pe bandă a primului autoturism Dacia a fost minuţios gândit, mai ales că vehiculul îi era destinat lui Nicolae Ceauşescu. Oficial, prima Dacia a ieşit de pe liniile de montaj în ziua cea mare a festivităţilor. Neoficial însă, acest lucru s-a întâmplat cu aproape trei săptămâni mai devreme, pe 3 august 1968. Vehicululul ales să-i fie înmânat tovarăşului Nicolae Ceauşescu a fost, de fapt, varianta upgradată a uneia dintre maşinile produse în prima jumătate a lunii august 1968. Secretul a fost însă bine păstrat, iar la momentul festiv de la 20 august 1968,preşedintelui Republicii Socialiste România îi erau înmânate cheile primei Dacii 1100. Autoturismul avea aplicată o plachetă din bronz cu următorul înscris: „Primul autoturism de serie fabricat în RSR.  Muncitorii, inginerii şi tehnicienii constructori de maşini vă aduc dumneavoastră, tovarăşe Nicolae Ceauşescu, prinosul de recunoştinţă pentru iniţierea producţiei de autoturisme în România şi pentru grija permanentă ce o purtaţi dezvoltării industriei noastre socialiste“. Modelul Dacia 1100 a fost fabricat de-a lungul a patru ani, perioadă în care la Mioveni au fost produse  37.500 de autoturisme.

Toate aceste frumoase maşini au mers sâmbătă într-o paradă la Suteşti, eveniment, pe care primăriţa, Carmen Lixandru, vrea să-l permanetieze.

„Am discutat cu cei de la Clubul Dacia 1100 şi doresc să fie o tradiţie această paradă aa unor adevărate bijuterii româneşti. De altfel, Suteştiul merită asta. Doresc ca Suteştiul să fie o localitate dinamică, să vină înapoi tinerii, să ponească mici afaceri prin care să ofere locuri de muncă. Vreau să spun că elevii pe care îi premiez azi, majoritatea intră în licee teoretice de renume şi peste 70% ajung ulterior studenţi la universităţi de prestigiu din ţară”, spune Carmen Lixandru.

Ziua Recoltei din Suteşti a adună laolaltă toată suflare localităţii şi până noaptea târziu, muzica, petrecerea, distracţia sunt în toi, la final, totul încheindu-se cu un foc de artificii.

AP

 

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *