Povestea păstrăvului de la Romani sau cum o afacere de familie ospătează turişti veniţi din toată ţara

Înainte de a urca spre Vârful Romani, afli una din cele mai frumoase păstrăvării din Vâlcea. Un mic complex de agrement, unde toată lumea care urcă sau coboară de sus, de la Romani, opreşte.

Este afacerea familiei Racheru. Ei au modelat aici, la poalele muntelui, lângă pădurea de cărpeniş, un loc de poveste, cu cascade şi cu lacuri, unde, la umbră de sălcii, se odihnesc turiştii care vin din toată ţara să descopere aceste minuni de Vâlcea. Preţ de o gustare, un păstrăv cu mămăligă, cu roşii coapte şi mujdei. 

„Din aprilie până în septembrie. Da, a început să meargă bine. Totul depinde de ceea ce se întâmplă sus. Creştem şi depindem de staţiune. Cu cât se dezvoltă, cu cât mai multă lume vine la Vârful Romani, cu atât merge şi această mică afacere”, spune Daniel Racheru, în pauzele în care nu invită turiştii să-şi aleagă singuri peştele pe care vor să-l consume.

Peste o tonă de peşte trăieşte în cele două lacuri care comunică prin cascade. Peşte pe care, aşa cum am spus, ni-l alegem noi. Şi, în maximum 30 de minute, acesta ajunge pe masă. La preţuri cu care, în centrul vechi al Bucureştiului, nu mănânci nici măcar o salată.

Poate de aceea parcarea este mereu plină. „Salut, Daniel, şi mulţumesc frumos”, spune un buzoian în timp ce pleacă. Vine de 4 ani aici. La fel şi constănţenii şi ieşenii. De fapt, la fel cum vine toată România care a descoperit Horezu şi Vârful Romani şi toată Oltenia de sub munte.

Daniel oferă şi cazare. Sunt patru căbănuţe cu baie, cu tot confortul, în jurul lacului. Niciodată libere. Pentru că Păstrăvăria deja este cunoscută pentru mii de turişti.

Am stat două ore şi am văzut că nicio maşină care cobora de pe vârf nu pleca fără să oprească. Fie să ia păstrăv acasă, fie să-l gătească fetele de la bucătărie.

Au avut şi musafiri nepoftiţi. O familie de vidre a aflat că aici peştele e prea uşor de prins şi, câteva zile, le-au dat de furcă soţilor Racheru. Dar, între timp, au plecat. Ursul coboară destul de rar.

Nu mai e mult. E final de august, urmează septembrie şi muntele se închide pentru turiştii de vară. Daniel închide afacerea până în aprilie. Rămân în urmă doar povestea şi aşteptarea…

Liviu POPESCU

Loading...

One comment

  • Adela B

    Povestea păstrăvului de la Romani sau cum o afacere de familie ospătează turişti veniţi din toată ţara.
    Foarte frumoasa descriere,dar intrati si in amanunt si atunci frumusetea dispare.
    Am fost in aceasta vara 2019 , la acesta locatie nu a-s mai veni si a doua oara, mi-a lasat un gust amar contrar descrierii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *