Pentru prima dată, electoratul de dreapta nu a mai vrut să voteze anti-PSD

Nu ştim dacă PNL a înţeles ceva din alegerile din 11 decembrie dar dacă nu o va face, va dispărea, va intra în disoluţie, urmând ca USR să preia dacă nu a făcut-o deja comanda dreptei. Deşi, am mari rezerve că sunt cei mai potriviţi să o facă.

Acum trei luni, fiind în teritoriu, m-am întâlnit cu Monceanu, membru PNL Vâlcea. I-am spus doar atât. Dacă PNL Vâlcea nu va recruta sau nu va deveni frecventabili pentru o listă nouă de candidaţi din afara partidului, dar unii care chiar să convingă, va subcomba. I-am spus şi mai dur, dacă pe lista de candidaţi se va regăsi un singur membru din actuala conducere, scorul din 11 decembrie va fi un dezastru. El îmi spunea că e exclus, că PNL Vâlcea are destui membrii buni, etc şi m-a acuzat că, „spunând asta” eu fac jocurile PSD. Am zâmbit de această naivitate şi nu am mai continuat discuţia.

Acum două luni la bulgari, într-o discuţie privată cu mai mulţi membri PNL, le-am spus că dacă vor rămâne cu Gorghiu în alegeri şi în campanie, eşecul este previzibil. Mi-au spus un lucru trist. Nimeni nu are tupeu din organizaţiile locale să-i ceară demisia. Şi atunci mi-a devenit clar, faptul că PNL se îndreaptă decisiv spre dezastru.

Alegerile din 11 decembrie au statuat ceva simplu, din cei 7,5 milioane de alegători, PSD şi ALDE şi-au reconfirmat faptul că au 4 milioane de alegători, cei care l-au votat pe Victor Ponta în 2014, cei care au participat la referendumul de demitere din 2012, este un electorat stabil, disciplinat, cu o gamă largă de receptori de la asistatul social, până la intelectualul de stânga gen George Mihăilescu.  Cred că este de departe cel mai generos partid ca ofertă electorală concretă şi ca repere interne în partid, aici regăsindu-se şi naţionalişti şi pensionari şi intelectuali din mediul public şi mici întreprinzători. (Un partid care îl are şi pe Cocoş, dar şi pe un Amza, aici la Vâlcea)

Electoratul de dreapta cel cu pretenţii a stat acasă. Nu a mai venit la vot să voteze anti-PSD. Este o maturizare a acestui electorat care nu mai pune botul la poze antitetice cu vila lui Dragnea şi casa părintească a lui Cioloş, nu mai vine să voteze de frică „penalilor” care vor să fure ţara. Este un electorat care ascultă pledoariile despre corupţie şi apoi se uită la cei care le expun. Zâmbeşte ironic şi se ocupă de ale lui. Electoratul de dreapta nu votează emoţional, este cel care votează cerebral şi care nu e prost. El ştie că cel mai înjurat partid, PSD, a avut curajul unor măsuri îndrăzneţe economic cu privire la TVA şi alte taxe, pe care niciodată dreapta nu le-a făcut. (că nu e bine, dăm peste cap MTO-ul, macroeconomia, supărăm FMI etc.)

Partidele de dreapta din România au avut doar discursuri despre penali, comunişti, DNA, în timp ce ironic, nu, unii din liderii acestuia sunt în diferite faze procesuale (Vasile Blaga), niciodată economice (ultima a fost în 2004, despre cota unică). PNL s-a îndepărtat de România reală, a pierdut de mult contactul cu realitatea şi, exemplul cel mai concret, e la Vâlcea, când liberalii au practicat un joc prostesc în a-l impune pe catastroficul Gică Păsat la şefia Consiliului Judeţean, timp de 2 ani,  doar din orgolii. PNL s-a enclavizat şi a intrat într-un derapaj din care nu va ieşi. Nu ştiu dacă prea curând sau vreodată, având în vedere că este nevoie de extirparea a numai puţin de 50% din activul propriu.

Da, au fost 3 milioane de alegători de….”dreapta” la aceste alegeri, activul PNL, în jur de 1 milion şi ceva, tinerii corporatiştii, undeva la 600.000 de mii, ultimii băsişti tot cam la fel şi vreun milion de unguri. Au mai fost o mână de indivizi de facebook, mari apărători elitisti a nu ştiu ce…ipocriţi de ocazie, justiţiari cartofori, fără substanţă.

Concluzia este simplă, dacă PNL nu va înţelege nici acum profilul electratului de dreapta, de la zidarul din Spania care a plecat din sărăcie pentru a bunăstare, la antreprenorul român care îl ia de cap atunci când are de plătit taxe şi se chinuie să dea salarii decente salariaţilor, la intelectualul subţire care nu adoră mitocanii şi şmecheraşii de cartier de pe liste, atunci va avea soarta PNŢ-cd.

Pentru toţi aceştia PNL a devenit cu clan obosit, mediocru şi nefrecventabil.

Liviu POPESCU

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *