Mormintele eroilor din judeţul Vâlcea, lăsate în paragină

Eugen Petrescu, preşedintele Asociaţiei Cultului Eroilor a declarat de Ziua Armatei că majoritatea primăriilor din judeţ nu se îngrijesc de mormintele eroilor, mai mult, spune el, chiar „iau ilegal parcele din aceste cimitire”

„Este păcat când mergi prin judeţul Vâlcea şi vezi mormintele eroilor pline de ierburi, buruieni, multe cruci furate, gardurile dărâmate. Este o necinstire de fapt a unor eroi care doar în urmă cu 60 de ani au murit pentru ţara asta. Nu mai există respect, am înaintat multe adrese tuturor primăriilor din Vâlcea să ia măsuri, dar au alte treburi prioritare. La Râmnicu Vâlcea, începând cu 1994, efectiv a fost profanat cimitirul eroilor, s-au luat parcele de pământ şi au fost îngropaţi foşti primari, judecători, avocaţi sau oameni politici. Este un abuz şi am înaintat domnului Frâncu o adresa pentru a se intra în legalitate. În orice caz trebuie găsită o soluţie ca aceste cimitire ale eroilor să fie respectate şi cinstite nu doar prin vorbe goale”, a declarat, Petrescu.

Primarul municipiului Emilian Frâncu a declarat că a luat act de adresele preşedintelui Asociaţiei Cultul Eroilor şi că va repara „greşelile din trecut”

„Din păcate au existat cele spuse de domnul Petrescu. Făcute de foşti primari care nu au înţeles niciodată istoria. La Cetăţuia este Normandia noastră, aşa o privesc. În nici un caz nu se vor mai prelungi concesiunile pentru vechile morminte pentru care s-au dat aprobări ilegale. Se va reface banda de protecţie iar monumentul cu acvila va fi reparat pe cheltuiala primăriei”, a precizat edilul din Râmnicu Vâlcea.

În judeţul Vâlcea există 6 cimitire ale eroilor din cele două războaie mondiale, 2 la Râmnicu Vâlcea – român şi sovietic – câte unul  la Câineni,  la Călineşti, la Titeşti – român şi german – şi încă unul la Grebleşti.

Mai există morminte ale eroilor şi la Mănăstirea Cozia.

Toate sunt astfel în localităţi  pe Valea Oltlui, zona în care s-au dus lupte în ambele conflagraţii mondiale

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *