Îmi pare rău de Witek Urbanowski, îi înteleg situaţia, dar pentru vâlceni nu are nicio scuză

Cheia conflictului generat de USG Vs. CET Govora poate fi citit şi în altă cheie. Nu una de Vâlcea, nu una cu care suntem obişnuiţi,  când concitadinul nostru oarecare îi drăcuie pe Facebook, pe Tudori, Boromiz şi pe Mutu. Patronii noştri locali.

Cheia de la CIECH Soda România trebuie citită în alfabetul economico-financiar al structurii unei companii multinaţionale. De exemplu, aşa cum privim un punct bancar din Ostroveni sau magazinul Vodafone Vâlcea. Sau o companie de medicamente şi pe reprezentantul lor zonal, şeful de birou.

O companie multinaţională are o mulţime de subsidiare pe tot globul. CIECH Soda România este o subsidiară a companiei mamă poloneze iar şeful ăl mare al lui Urbanowsky este un miliardar, Sebastian Kulczyk. Acest om îl ţine pe Witek în România doar cu scopul de a-i aduce profit. Foarte firesc, acesta este sistemul de lucru în toate companiile şi cu atât mai mult la o multinaţională.

Cu cât aduci profit şi din ce în ce mai mult, cu atât ai şanse să rămâi în funcţie. Jocul este foarte cinic. V-o poate spune orice şef de bancă sau orice companie de vânzări. Pe acelaşi principiu merge şi Faurecia Vâlcea, Vilmar, Wipro etc. Totul se traduce în bani. În target, în reuşite.

Ei când se adună, cel puţin o dată pe an, şefii de subsidiare, la Varşovia, sau în vreo staţiune, la un cycle-meeting, se scot şi se prezintă tabele. Unii sunt premiaţi, alţii sunt avertizaţi. Alţii decapitaţi. La compania mamă nu merge cu scuze, că a căzut un exacvator la furnizorul de materii prime, că nu ştiu ce. Ai un target? Bun. Ai un profit de obţinut? Bun. Nu l-ai atins, atunci valea!

Domnul Urbanowski pe care chiar eu l-am apreciat de multe ori, nu este de capul lui aici. Chiar dacă ne e simpatic, face parte din lumea Vâlcii, el este totuşi aici, directorul unei subisidare a unei multinaţionale şi stă aici, câtă vreme profitul spre Polonia este unul consistent. Orice diminuare a acestuia îl costă pe Witek…capul!

Aşadar, domnul Urbanowski face uz de toate mijloacele de presiune pentru a-şi menţine poziţia în cadrul companiei mamă. El ştie că în Varşovia nu are nicio scuză dacă profitul USG scade. Şi atunci forţează social, mizând pe faptul că autorităţile din România sunt ceva mai sentimentale, plus că e o campanie electorală, la mijloc, plus că nici CET-ul nu este o companie fanion…

Concluzia este certă. Uzinele Sodice nu se vor închide pe opşpe’ septembrie. Dacă presiunea CIECH nu va da rezultate, Witek va fi înlocuit. Asta nu înseamnă că e bine sau e rău. Noul director adus de Sebastian Kulczyk nu vine să ne pupe pe frunte, el vine să scoată profit din piatră seacă.

Asta nu scuză însă faptul că CET Govora nu trebuie reformatată, regândită, restructurată. Nu ar strica, apropo, că această uzină să funcţioneze ca o multinaţională, iar şefii de la CET să lucreze sub presiunea decapitării de către CJ Vâlcea dacă nu aduc profit.

Liviu POPESCU

Loading...

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *