Mafia din România, războiul între clanuri, faza pe justiţie

Situaţia din România, din punct de vedere juridic seamănă foarte bine cu aspectele din filmele cu mobsteri din anii 80. Altfel spus în România până prin anii 2005-2007, exista o corpuţie transpartinică, fiecare judeţ şi centrul aveau bine delimitate perimetrele de jaf, de afaceri mai puţin oneroase.

Oamenii politici, indiferent de partidul de provenienţă, avea propriile clanuri, piramide de afaceri, un întreg sistem clientelar format din rude, acoliţi, locotenenţi, feude, afaceri, întregi caracatiţe care sugeau banul public, devalizau, supraindeaxau lucrări. Era totodată şi un pact mutual între aceste clanuri, în sensul „tu ai zona aceea, eu pe asta”. Nu era vorba de partide, era vorba strict de interese. Nu erau competitori politici, erau doar competitori pe zona banului. Evident că între ei nu era mare prietenie, era doar un „agreement”, dar se spionau cum puteau. Fiecare baron local sau mare mahăr din politică avea dosar despre celălalt. Pentru că aceste grupuri erau interconectate, un mecanism care mergea uns şi care dădea pe piaţă anual noi miliardari, pe fondul unei sărăciri accentuate a populaţiei. Apăruseră astfel adevăraţi „doni” în zone geografice bine delimitate, în timp ce omul de rând era postit cu televizorul unde, de faţadă, oamenii politci se încăierau de ochii lumii, în spate ei având afaceri la comun din care îşi trăgeau cotă parte.

Tot bugetul României era astfel supus unei căpuşeri care deja tindea să fie cronic, exact după cum marile oraşe americane ale anilor 70 – 80, erau împărţiete între „famiglii”, adversare iniţial, dar care aveau semnat un pact de genul Cosa Nostra. Toate bune şi frumoase între pdelişti, penelişti, pesedişti până ce s-a întâmplat explozia. Care a fost oare factorul declanşator care a dus la războiul dintre clanuri?

Un răspuns economic ar putea fi generat de criza mondială din anii 2008 – 2009, atunci când banul public s-a contractat iar evident feliile au fost mai subţiri. Aici a fost prima tensiune, odată ce nu mai e atât ban pe piaţă, începe o luptă mută pentru acapararea unei felii mai mari, sau măcar la nivelul celei de dinainte. Nu de alta dar pe baza acelor finanţe, claunrile trebuiau să-şi alimenteze judecători corupţi, poliţişti corupţi, primari corupţi, toată piramida. Însă resursele nu mai erau ca înainte, dar gurile de hrănit erau la fel de multe. Trebuia sacrificat ceva! Să tai din guri era periculos, să renunţi la asiguratori, era grav, atunci trebuia să intri pe teritoriul de vânat al altui grup. Dar asta însemna război. Cert este că ambele lucruri s-au întâmplat.

În primul rând nu s-au mai putut alimenta conturile membrilor clanului şi automat au apărut trădări. „Nu mă mai plăteşti? Nu mă interesează criza, noi aşa am stabilit! Dau pe guşă totul!”. Şi în al doilea rând s-a intrat pe teritoriul de vânătoare al altui clan, fapt ce a declanşat jihadul. Imediat s-a recaţionat şi au început reclamaţiile. Unde? În justiţie! La care au început să colaboreze nemulţumiţii din clanuri. Care au înţeles clar că decât să rişte să piară odată cu respectivul clan, care nu şi-a mai onorat plăţile, trebuie să joace cartea mărturisirii.

Aici a interevenit DNA-ul. Instituţie care a început să primească pe tavă din 2009 informaţii şi sesizări din toate taberele. În acest război între clanuri, DNA a ieşit la rampă şi fără mare efort. Metaforic spus, dimineaţă de dimineaţă, un procuror DNA se trezea pe preş cu un dosar voluminos despre afacerile cuiva. Dosarele ţinute la secret de şeful altui clan. Şi au început ce ştim cu toţii, urmăririle penale, interceptări, procese şi ulterior condamnările de răsunet. Războiul deja a intrat într-o etrapă ireversibilă. În următoarea perioadă se vor înteţi victimele. Năstase, Fenechiu, Voicu, sunt deja istorie, pe lângă ce va urma. Vor cădea capete mari din toată lumea politicului. Acest jihad declanşat are o parte bună, va canibaliza gruprurile iar la final am putea avea parte de o altă clasă politică. Dar asta abia peste cel puţin cinci ani

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *