Lebede din zona scandinavă iernează pe lacurile de acumulare din jurul municipiului Râmnicu Vâlcea

Lacurile de acumulare aflate pe teritoriul municipiului au devenit locurile de iernat ale lebedelor din zona scandinavă, vâlcenii putându-le admira până în luna martie atât în zona Maternităţii, cât şi în zona Ostroveni.

‘Fenomenul are două explicaţii. În primul rând aceste păsări frumoase vin din zona Peninsulei Scandinave, din Norvegia, Finlanda şi ele de regulă se îndreptau spre nordul Mediteranei. Dar climatul Vâlcii fiind unul blând iar lacurile de acumulare de pe Olt au schimbat geografia cursului de apă, transformând efectiv râul dintr-unul curgător într-un sistem de lacuri, pentru lebede a apărut un climat oportun pentru iernare. Nu mai spun că în Râmnicu Vâlcea, zona din dreptul Maternităţii arată exact ca o deltă, deci există şi hrană destulă pentru lebede, toate aceste aspecte au determinat deci iernatul acestor păsări aici. Pe lângă lebede sunt stârci, egrete, avem de-a face cu un ecosistem microdeltaic’, a declarat marţi pentru AGERPRES, prof. dr. în biologie, Gheorghe Ploaie.

De altfel pe toate lacurile de acumulare de pe râul Olt de la Râmnicu Vâlcea spre vărsarea în Dunăre pot fi văzute până în luna martie lebedele

Nu doar lebedele de pe râul Olt au devenit punct de atracţie în Râmnicu Vâlcea, mai multe zeci de raţe sălbatice pot fi admirate în zona centrală a oraşului, pe râul Olăneşti.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *