Lădeştiul este de 2000 de ani, de la primul praetoriu roman, capitala Vâlcii de Mijloc

Aşa mai este numit capitala Vâlcii de mijloc sau i se mai spune localitatea Cernei, târgul de pe Cerna. Vorbim de Lădeştiul lui Ierunca şi a exploratorului Neamu.

Lădeştiul vine din timpuri pe care nici bunicii noştri nu le-au cunoscut, de dincolo de Evul Mediu, când drumul dacilor care apărau trecătoare Cotoşmanului, construia aici, primele localităţi.  Când Traian, după primul război din 101-102, instituie în actuala Oltenie, un fel de guvernanţă, iar la Lădeşti se constituise un praetoriu.

Pentru că după primul război dacic, romanii au încheiat cu Dacia un armistiţiu, Dacia îşi păstra autonomia teritorială dar devenea vasală Romei. Fapt care nu a fost pe placul dacilor şi în 103-104 au încercat să-şi recapete din nou independenţă.

Revenind, cetăţile dacice de la Cotoşmanu, mai degrabă forturi, (Cărămizi şi Pesceana) aveau un sediu de guverananţă romană în zona Lădeşti, aici apărând şi prima mare aşezare de la începutul mileniului.

În Evul Mediul, comuna devine pol economic şi alături de Măciuca, în această parte de Vâlcea sunt zonele de tranzit şi de târg, reuşind ca după perioada fanariotă şi mai ales în timpul lui Cuza să fie locuri de adunări ad-hoc.

Lădeştiul intră astfel în perioada modernă ca cea mai mare localitate de pe Cerna, fapt care îi va conferi o emblemă de capitală raională, având în vedere dispunerea sa ca nod comercial, aici existând drumuri care merg spre Craiova, spre Horezu, spre Râmnicu Vâlcea. De aceea localitate creşte în a doua jumătate a secolului trecut, autorităţile construind aici şi un liceu şi un spital dar şi multe alte instituţii publice descentralizate.

În  prezent prin investiile pe care Primăria le dezvoltă la nivel de infrastructură, se speră să refacă importanţa acestei localităţi care, ajunse în anii 80, aproape de a deveni un oraş în toată regulă.

În prezent proiectele care se află în diferite faze de implementare sunt concentrate pe asfaltarea întregului ansamblu de străzi şi drumuri săteşti, apă, canalizare, iluminat, cadastrare. Se încearcă atragere de fonduri guvernamentale şi europene şi se mizează pe o stimulare a investiţiilor private în zootehnie (Lădeştiul a fost cunoscut drept patria curcanului), în pomicultură şi în industria uşoară.

„Este un adevăr că în prezent eforturile noastre sunt pentru a căuta o nouă identitate acestei localităţi şi de a reuşi să facem din nou un pol economic şi comercial pentru această parte de judeţ. Lădeştiul până în 1990 era un centru administrativ regional destul de cunoscut şi care coordona multe din activităţile instituţionale ale localităţilor limitrofe. Oraşele importante ale judeţului sunt destul de departe şi atunci, Lădeştiul prelua această sarcina de a fi în domeniul sănătăţii, educaţiei, administraţiei, pol regional. Toate eforturile nostre sunt în această direcţie, mai ales că ne aflăm şi pe una din rutele de transport naţionale care leagă Craiova de Horezu şi Râmnicu Vâlcea”, spune Ion Lixandru, edilul din Lădeşti.

Aşadar de 2000 de ani, Lădeştiul a fost considerat capitala Vâlcii de Mijloc, loc pe care îl merită şi care s-ar putea ca în viitor să-l recapete, în mod oficial prin  regionalizarea administrativă.

AP

3 comments

  • Daca primarul va scapa de elemenete semianalfabete din Primarie si oamenii nu se vor mai comporta ca in evul mediul, dovada sta insesi vechimea comunei, atunci avem mari sanse de dezvoltare …dar prin eforturi proprii…nu mai chemati investitorii, caci aceia nu vor face altceva decat sa sfruteze resursele locale, locuitorii ramanand in continuare saraci si tot in…evul mediu!!Primarul are insa sanse de reusita deoarece este un tip suficient de capabil desi…vantul politicilor romanesti nu-i este favorabil! Gandeste bine si mai face si pentru comuna….astfel de primari sunt raritati!!!

  • rotaru dana

    Eu care am fost nascuta si crescuta in aceasta localitate o cunosc foarte bine. De vreo 15 ani nu am mai fost acolo dar sper ca nu a ajuns intr.o stare deplorabila de saracie ca mai toate localitatile Romaniei. Inafara de activitatea de comert ce alte activitati mai sunt in localitate si cate locuri de munca sunt oferite? Administratia locala ce face pt cetatenii ei?

  • Claudia Ionescu

    Probabil, perioada comunista a adus Ladestiul spre oras… Acum se chinuie sa asfalteze … Cat de grav am decazut ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *