La Mănăstirea Sărăcineşti se înfiinţează cu fonduri europene, un centru pentru vârstnici

Una dintre localităţile care deţine şi o mică zonă industrială, este şi căutată de cei care doresc să se mute în mediul rural, este comuna Păuşeşti Măglaşi.

O localitate în care investiţiile publice vin să completeze farmecul acestei comune. Vorbim de trotuare, spaţii verzi, finalizarea căminului cultural, se şcoală şi dispensar.

Dar Păuşeşti Măglaşi este o localitate dispusă pe Drumul Mănăstirilor, aici existând una din cele mai frumoase lăcaşe de cult din Vâlcea, care completează patrimoniul ecleziast al judeţului – Mănăstirea Sărăcineşti.

Aici prin fonduri europene se va realiza un centru de zi pentru vârstnici. Acest proeict  cărui contract de finanțare a fost în luna august, dorește reabilitarea construcției existente, cu schimbarea funcțiunii din corp ateliere în centru de zi pentru persoane vârstnice, construcția de grupuri sanitare, sere și împrejurimi la „Sfânta Mănăstire Sărăcinești”.

Beneficiarul proiectului, Sfânta Mănăstire Sărăcinești, va primi 3.566.699,04 lei fonduri europene pentru reabilitarea, construcția și amenajarea lăcașului de cult.

Este ctitorie a episcopului Ştefan al Râmnicului în 1688, an în care începe construcţia bisericii pe moşia boierilor Sărăcineşti.

În anul 1693 ctitorul principal, Episcopul Ştefan moare şi este înmormântat   în   pridvorul   bisericii.  Episcopul   Damaschin,   urmaşul   la   scaunul Episcopiei  Râmnicului  îi aduce  la Sărăcineşti  pe  Teodosie  Gheorghe  şi Preda,   zugravii  paraclisului  de  la  Hurezi,  care   în  anul  1717  pictează biserica.

A fost mănăstire de maici până în anul 1860, după care devine mănăstire de călugări până în 1873.  Între anii 1873 – 1913,  biserica devine filială a parohiei Cheia, iar în chilii a funcţionat  şcoala  primară  pentru  copiii din  satele  Păuşeşti, Olăneşti şi Cheia. Din 1913 până în anul 1960, a funcţionat ca mănăstire de maici. În 1960 este desfiinţată,  clădirile sunt  transformate  în cămin  de bătrâni, iar biserica este cedată parohiei din zonă. A fost reînfiinţată în anul 2007 cu obşte de maici aduse de la Mănăstirea  Bistriţa.

În prezent au loc lucrări de consolidare şi restaurare a întregului ansamblu monahal, care este monument istoric.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *