Instruirea funcţionarilor publici în delegaţii, de multe ori, e un fel de l*bă tristă, pe bani publici

Mi-a trecut prin cap această analiză, plecând de la textul nevinovat de sincer al consilierului municipal, al PNL, Dumitru Vîlcu. Omul a spus clar, după „nu ştiu care delegaţie în Spania, s-a întors la fel cum a plecat, adică plop”

În România există o astfel de practică, de instruire. A funcţionarilor public. De prin primării sau instituţii ale statului. Instruiri pompoase, despre „e-guvernare”, „achiziţii”, „managementul dialectic şi sinusoidal al referenţilor şi inspectorilor sau parainspectorilor”, „băutul cernelii în era digitală”, „Frecarea de e-mentă în administraţia publică” .

Toate pe bani publici sau pe fonduri europene. Ele de regulă se desfăşoară în staţiuni, la mare, la munte. Sunt anunţate înscrierile din timp, este o adevărată luptă pentru a prinde loc pe listă, scame luate şefului, pupicurism, promisiuni. Merită să stai o săptămână în staţiune, moca sau cu bani puţini. Că deh, acolo poţi să-ţi iei şi jumătatea. Aia oficială sau aia clandestină.

De fapt, aceste cursuri în mare parte sunt nişte lăbăreli, prelegeri cu diverşi lectori, experţi (genul Cumpănaşu) care iau un onorariu frumos pentru chestia asta. Plicitiseală, bufet suedez, flirturi, cameră de hotel, piscine, excursii, agaţamente. De fapt se pleacă bou şi te întorci vacă.

Sunt acţiuni bifate, primeşti o diplomă de participare, pe care o pui în sertar. Mese festive, niscai concerte, cu vedete populare, dacă „foncţionarii” sunt din mediul rural sau vedete pop dacă sunt „foncţionari” de la oraş.

Aceste cursuri se fac cu miile în ţara asta. Rezultatul? Nimic. Aceleaşi dosare zac prin instituţii, aceleaşi săptămâni durează pentru o ştampilă. Digitalizare nu prea există, instituţiile sunt pline doldora de angajaţi, birourile sunt pline ochi.

Am uitat, atunci când te întorci, vii cu ceva la şefu’. Că a fost baiat bun şi te-a trimis la Mămaia sau la Felix. O sticlă de oarece, un suvernir de Maramu sau de pe litoral… Sau din afara ţării…

Ehee, pentru că vem şi delegaţii de instruire în ţările calde. Aici e aici. E cu pile pentru a încăpea pe listă. De regulă aici se bagă şefu’. Dar aceleaşi rezultate. Tot bou pleci şi tot vită te întorci.

Avem, pun pariu la această oră, zeci de mii de foncţionari publici instruiţi în toate domeniile pământului şi mulţi dintre ei, abia se descurcă cu office-ul. Stau bine însă la capitolul Facebook.

Poate că se va uita cineva cu atenţie la aceste delegaţii, cursuri de intruire sau vor fi stopate aceste forme fără fond, care aşa cum se desfăşoară sunt forme de l*abă tristă. Mă contrazice cineva? Din păcate, cele mai multe, sunt pe banii nostri.

Liviu POPESCU

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *