Ilie Boiangiu: ”Întămpinăm probleme la cadastrarea imobilelor din extravilan”

Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor şi clădirilor sunt în derulare în toată țara şi, până în anul 2023, toate terenurile și imobilele din vor fi înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Astfel, toate unitățile administrativ-teritoriale vor înscrie în sistemul integrat de cadastru și carte funciară imobilele din extravilan, indiferent de calitatea titularului dreptului.

În comuna Grădiștea, ca și în alte multe localități vâlcene, există probleme privind efectuarea cadastrării, fie din lipsa unei societăți specializate în acest domeniu care să execute lucrările de cadastru, fie neidentificarea drepturilor de proprietate ale cetățenilor ori, pur și simplu, neînțelegerile dintre proprietari privind delimitarea exactă a proprietăților. Toate aceste situații îngreunează procesul de cadastrare a terenurilor în multe comune din județ.

”În Grădiștea, în prima fază, din 2700 de imobile se vor face doar 130. Termenul este foarte scurt și nu are cum să fie definitivate toate aceste imobile. După publicare, este termenul de dezbatere de 30 de zile, timp în care proprietarii de terenuri să se pună de acord cu delimitarea proprietăților, după care, dacă aceștia s-au pus de acord, se poate efectua cadastrul.  Problema este că,  timp de 26 de ani, s-au făcut multe schimburi, mulți urmași nu au acte de proprietate, alții sunt plecați în străinătate, alții locuiesc prin alte părți ale țării ș.a.m.d. Deci, toate aceste situații care, la prima vedere sunt imprevizbile, îngreunează și blochează, într-un fel, procesul de cadastrare în timp util.”, spune primarul Ilie Boiangiu.

Claudia POPA

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *