Eugen Neaţă, parlamentarul vâlcean care înfruntă Binomul, cerând o justiţie independentă, în interesul românilor

Nu sunt mulţi parlamentari sau politicieni care au curajul de a cere cu îndrăzneală Uniunii Europene şi tuturor partenerilor strategici ai României să ne privească cu demnitate, să respecte suveranitatea statului nostru, să se comporte precum un partener care are aceleaşi drepturi şi obligaţii.

Deputatul PSD de Vâlcea, Eugen Neaţă, se numără printre cei care, trăind o viaţă, prin hăţişul legislativ, solicită Comisiei Europene, ca justiţia românească să aibă autonomie, să nu depindă politic, să fie strict făcută pe baza legilor noastre, să nu implice decizii din afara ţării şi să nu suporte ingerinţe ale serviciilor secrete sau să acţioneze la comenzi politice.

„Justiţia din România trebuie să fie o justiţie românească, una care să aibă credibilitate şi pentru omul simplu din mediul rural care are o pădure de recuperat, cât şi pentru omul de afaceri român care doreşte să-şi extindă investiţia şi are nevoie de o concurenţă loială şi de tratament egal în sistemul economiei de piaţă. Din păcate, în primul caz, omul simplu, de multe ori este ignorat, stând zece ani prin tribunale, iar în al doilea caz, omul de afaceri român pierde în faţă investitorului străin. Atunci, inerent, pornesc speculaţiile, coroborate cu imaginile televizate, unde un politician român este hărţuit la nesfârşit, de parcă deja i s-a dat verdictul, dar se caută cu perseverenţă probele, când un ambasador decide el cum trebuie numiţi magistraţii din România, când sefi de stat, poate fără o pregătire juridică, se pronunţă despre cum trebuie numit un şef de parchet. De aceea, ajungem, la situaţii când parlamentul sau comisiile parlamentare sunt ignorate de şefii de parchete, arătând că undeva sunt mai presus de România, de sistemul nostru, de Curtea Constituţională. Şi atunci, da, normal, că teoria binomului, a serviciilor, a dosarelor la comandă, a verdictelor politice este mult mai plauzibilă, când România este tratată ca pe un stat mic, colonial, în care imperiul trebuie să decidă pe cine judecăm, când, cum şi câţi ani să-i dăm pedepse”, spune Eugen Neaţă, doctor în drept.

Parlamentarul vâlcean spune că în actuala sesiune parlamentară va milita pentru ca justiţia din România să fie una „absolut independentă, să fie una cu tratament egal pentru omul simplu şi cel avut, pentru investitorul român şi străin”.

„Suntem în Uniunea Europeană, există o liberă circulaţie a mărfurilor, a capitalului şi a forţei de muncă, dar la fel de bine, justiţia înseamnă tratament egal pentru oricine. Justiţia am putea-o asemănă cu sănătatea. La urgenţe, medicii sunt obligaţi moral să ia în primire fără discriminare şi omul simplu care s-a tăiat în circular, dar şi diplomatul care a suferit un accident. Şi românul, dar şi străinul care are probleme de sănătate în România. Nu există comenzi de la managerul spitalului care să fie prioritatea cazului şi nici cu privire la tratament sau cum se face o diagnoză. Aşa trebuie să ajungă şi justiţia din România, în care nu un politician, fie el şi şeful statului, nu este în măsură să decidă mai bine decât corpul magistraţilor, cine să fie şef al unui parchet. Plus că există o suprasaturaţie a probelor obţinute strict pe baza telefoanelor ascultate de către servicii. În 1990, credeam că am scăpat de un fenomen care ajunsese să terorizeze o întreagă naţiune, şi numeam România stat poliţienesc, pe baza ascultării telefoanelor şi a denunţurilor făcute la servicii secrete şi a indicaţiilor politice pe cine şi cum să fie ridicat şi anchetat. Am ajuns, în prezent, ca în România de azi, să facem justiţie tot pe bază de ascultare a telefoanelor, a denunţurilor şi a comenzilor politice. Adică la fel ca acum 27 de ani, ceea ce nu mi se pare deloc o normalitate. Şi acesta este scopul meu, cred în parlament. Să aducem normalitatea în modul de a face justiţie. Nu este vorba de curaj sau de îndrăzneală, cred mai degrabă că e vorba de respect, de bun simţ, de lucruri fireşti pe care aşa cum am mai spus, le aşteaptă şi omul simplu de la ţară care doreşte să recupereze o pădure, e nemulţumit că autorităţile nu-l ajută în daunele provocate de mistreţi, dar şi omul de afaceri român care vede că pierde la limită o licitaţie în faţa unui concern străin şi, ulterior, nici în justiţie nu găseşte dreptate”, spune Eugen Neaţă.

Liviu POPESCU

Loading...

One comment

  • Bogdan

    Pana magistratii nu vor raspunde de greselile lor (voite) nu se va schimba nimic in justitie . in momentul de fata omul de rand este o nulitate in fata lor.
    In ceea ce priveste exemplul dumneavoastra cu sisitemul medical ati punctat bine acel ,,MORAL„ pentru ca si acolo exista o imunitate neoficiala a medicilor care sunt tinuti in palma tot de magistrati. Si medici ca si magistratii trebuie sa raspunda de deciziile lor.
    Sper sa su concretizati aceasta lupta pe care ziceti co o veti duce,cu atat mai mult ca stiti aceste probleme cu care v-ati confruntat pa vremea cand aveati dosare de anchetat.
    Sper ca intrarea in politica atat a dv.cat si a domnului prefect care ati avut de afaceri cu aceste sisteme sa faceti ceva la nivel local macar ca legile care sunt acum sa fie respectate atat de medici cat si de politie,procurori etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *