Dragneaologlu, Hurem Shhaideh şi Împăratul mut Klaus I-ul în Sangeacul Vâlcei

Şi pentru a doua oară în istoria principatelor, un alt vodă de neam a trecut în legea păgânilor, măritul vodă Liviu Dracul I-ul, se turci, primind astfel de la Înalta Poartă, numele de Dragneaologlu, mare vizir bey din Deli Orman, mai multe age şi caimacani, zece oşti de spahii şi ieniceri, semiluna pe firman şi un imam drept alături.

Şi multă lume veni şi chefui, alături de Hurem Shhaideh, trimisă specială a Porţii pentru a confirma domnia în linişte a lui Drageaologlu.

Imperiul nu avea ce să comenteze, lovit pe interior de lupte intestine, mai mulţi comiţi din comitate revoltându-se, nu avea puterea de a impune Bucurescilor supremaţia sa.

Contele nemeş Ludovic devenise duşman pe faţa al Împartului Klaus, marchiza Raluka avea o poziţie şubredă la curte, cavalerii USR aveau dispute pe averea maltezo-soroşistă. Iar micii duci regionali fuseseră înfrânţi în lupte de răzeşii valahi care luptaseră alături de paşale, precum în Sangeacul de acum al Vâlcii, unde paşaua Constantinoglu se desfăta în palatul domnesc, după ce reuşise să-l alunge pe nemeşul Gyuri Passat, un novice marchiz din ordinul imperial al buicanilor.

La Curtea Domnească a lui Dragneaologlu, fuseseră trimişi 5 boieri de neam din sangeacul Vâlcei, vel logofătul Matei, spătarul Vasile, stolinceasa Luluţa şi Polcovnicul cneazului Mircia I-ul, Evgeni. O adunătură de boierime şi nume vasale la curte, toate pentru a întări puterea semilunii în fostul cnezat şi actual sangeac al Vâlcei.

Constantinoglu Bey privea atent în această dimineată de iarnă, gerul uscat care lovise de o săptămână ţinutul răzeşilor Vâlcii. Era mulţumit şi că stolnicul Dimitrie ajunsese la curte, fiind în garda Princepului Amorezat Călin Inimă Zburdalnică, principe renegat din Imperiu dar care se mulţumise să aibă câteva dregătorii la Bucuresci şi jurase pe Coran, supunere Porţii.

Urmau aşadar sigur 4 ani liniştiţi de domnie a Porţii pe aceste frumoase tărâmuri, unde va curge baclava şi sarailii, unde peşecheşul şi ciubucul vor fi din nou libere. Asta dacă imperiul va rămâne încă frământat de lupte interne.

Ducele Christianssen era slăbit iar locul lui era asaltat de mai mulţi nemeşi care cochetau şi cu semiluna. Fanariotul Adrăneos, baronaşul Bogdan sau fostul conte Danitz. Iscoada, un mic panglicar din mahalalele Râmnicului, Moncix, sforar mărunt de pe la chefuri, ducea muncă de convingere pentru a regrupa armata buicanilor şi a o reorienta spre semilună.

Christianssen se baza pe cele două cavalerii ale lui Viktor von Boişoara şi Viktor von Stancu, ambii însă zdrobiţi în ultimele lupte cu ienicerii lui Constantinoglu.

În fine, lăsăm deoparte aceste cronici locale, revenind la faptul că azi, în leat 7023,4 de la facerea lumii, Vodă ajuns vizirul Dragneaologlu a dat bairam pentru semilună, urmând ca Împartul Mut, Klaus I-ul să accepte să lucreze cu Hurem Shhaideh, altfel, este ameninţat cu o revoltă împotriva imperiului.

În secret, vizirul deja a înarmat prostimea pentru a fi pregătită în orice clipă de eliberarea de sub suzeranitatea imperială, ajunsă şi aşa doar cu numele în acest sfârşit de an îngheţat.

Paul de pe Şlep

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *