Dragnea, Băsescu, Tăriceanu, Gorghiu vor fi anulaţi prin „Amendamentul Lincoln”

Zilele trecute am revăzut pelicula Lincoln. Filmul prezintă sau, mai bine spus, este focusat pe amendamentul al XIII-lea, cel care a schimbat cu totul soarta unei populaţii din SUA. Un amendament care a devenit fundamental pentru democraţia americană.

Dar care nu a fost câştigat prin democraţie, ci prin forţarea ei. Lincoln mai avea nevoie de 20 de voturi pentru a trece acest amendament şi aceste 20 de voturi au fost câştigate bob cu bob, la limita legii, dar, odată obţinute, au definit un nou parcurs social pentru Statele Unite.

România și Vâlcea, implicit, se află în aceeași situație acum, în prezilele campaniei electorale din 2016 – la limita unui sistem care a dominat scena politică din 2005 – 2015, un deceniu care se poate defini prin tranziţia statului nostru la integrarea europeană. Acomodarea cu cerinţele Uniunii, cu europenismul. Ce a însemnat această perioadă? O clasă politică ce a impus imaginea unei combinaţii între corupţia cronică şi traficul de putere, o spoliere a banului public, formarea unor caste şi a unei mafii transpartinice – lideri de partid, generaţii de parlamentari din tot spectrul politic. Un sistem care a parazitat şi paralizat România economic, social şi politic, dar care a şi împins-o înainte economic, în mod paradoxal.

Sistemul se află la final – cu Băsescu, Ponta, Tăriceanu, Blaga, Udrea, Dan Voiculescu, Patriciu, Vântu şi lista poate continua cu cel puţin alte 100 de nume care au însemnat reperele acestei tranziţii europene. Bun, unde ajungem în acest moment? Acest sistem s-a terminat mental, şi-a atins punctul de saturaţie şi acum trebuie schimbat. Nu că trebuie, ci România este împinsă spre o nouă abordare, un nou ciclu, care va începe acum, în toamna lui 2016. O nouă etapă, care nu va mai regăsi 99% din actorii ciclului anterior.

Şi acum revenim la Lincoln. Această trecere nu se poate face democratic. Rezistenţa, conservatorismul sunt prea puternice pentru o schimbare pe căi fireşti. Este nevoie de o măsluire.

În anul 2005, Alianţa DA a resetat ciclul 1995-2005 printr-o forţare a votului general, prin „soluţia imorală” şi a încheiat definitiv era Iliescu – Vadim – Năstase, era feudală a României de după 1990, începând noua eră a unei Românii convulsive, care, însă, a generat un fenomen absolut miraculos – Fenomenul Justiţiei. 10 ani au fost necesari pentru ca România să devină un stat model în Europa în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, dar a fost nevoie ca, în 2005, preşedintele de atunci să forţeze nota, un preşedinte care azi nu înţelege că rolul lui s-a încheiat.

Deci, în acest context general sau, mai precis, asta este cheia prin care trebuie citite, cel puţin la Vâlcea, listele de candidaţi ale PNL şi PSD. Ambele liste au fost făcute forţat, au fost impuse, băgate sub nas organizaţiilor, dar ele au anulat, în judeţ, toată clasa politică din 2005-2016. Un singur parlamentar se regăseşte – Cristian Buican, care, probabil, va fi şi ales. La PSD, dacă Rădulescu nu era şef de judeţ, cu siguranţă deschidea lista. Deci, a fost o resetare a sistemului şi, generalizând, aceasta se va întâmpla şi la Bucureşti, şi la nivel naţional.

Este clar, tricotând pe acest raţionament, că nu va fi un guvern PSD-ALDE, cum se tot strigă în spaţiul public. Va fi orice altceva, dar în niciun caz nu va fi guvernul pe care îl proclamă Dragnea sau Tăriceanu. Preşedintele Iohannis va risca precum Lincoln, la limita legii, altă formulă guvernamentală. Şi nu va fi suspendat, nimeni nu va risca o suspendare a acestuia din funcţie, pentru că eşecul acestei acţiuni ar fi iminent şi cu efect de bumerang pentru iniţiatori (vezi cazul 2007!). Nu putem spune nici că va fi vreun guvern PNL sau unul în jurul acestui partid. Va fi, oricum, o formulă care, în aceste zile, se coace în laboratoarele „lui Lincoln” şi care va fi impusă după 12 decembrie.

Sistemul vechi nu cedează însă uşor, va fi o campanie dură, una a exorcizării, cu urlete şi răcnete, dar este clar că Băsescu, Tăriceanu, Dragnea, Ponta, Udrea nu vor mai exista în prima ligă dincolo de 11 decembrie 2016.

Ca exemplu, îl priveam în aceste zile pe Petre Roman undeva, la televizor – un anonim periferic. Premierul care a dominat 1989-1995. Este deja un nimeni şi aşa vor ajunge şi cei de mai sus, dacă nu înţeleg că timpul lor a apus.

Guvernul de după 11 decembrie va fi unul rezultat precum amendamentul XIII. Aşa se va naşte un nou ciclu democratic şi benefic pentru România.

Mihai IONESCU

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *