Cumpănaşu este doar vârful icebergului unui sistem putred născut într-o ţară cu forme fără fond

M-am ferit să folosesc des expresia „putred de corupţie” pentru a nu exagera, dar faptul că un individ care are doar 8 clase finalizate, fără a promova bacalaureatul, a ajuns să predea la universităţi din România, să fie expert ONU, să se pozeze cu toţi ambasadorii lumii mă face să spun că România este în cel mai scăzut punct de performanţă.

Calm! Corupţia nu este doar spectrul PSD, Cumpănaşu s-a lansat ca haştag în Piaţa Victoriei şi făcea spume la gură lângă Rareş Bogdan în 2017, când cu OUG 13. Ulterior s-a deplasat spre Digi şi apoi spre Antena3.

Mizeria socială în care trăim este rezultatul unei ţări care a copiat forme fără fond, care a importat un sistem de învăţământ prost şi doar ca ambalaj, al unui sistem clientelar, fiecare partid politic a canibalizat statul prin impunerea mediocrităţii, nu doar în ministere, ci şi în instituţii culturale – biblioteci, direcţii de cultură, universităţi. O tumoră care a crescut treptat, pas cu pas, alterând toate nivelele societăţii. Profesioniştii au ieşit la pensie sau au decedat sau au plecat din ţară.

De aceea se dărâmă azi poduri construite în urmă cu 5 ani, se strică drumuri asfaltate acum 3 ani, cad autostrăzi la doar 6 luni de la inaugurări. Iau foc clădiri, cluburi, copiii primesc cornuri mucegăite, poliţia nu poate prinde un criminal în serie.

Cumpănaşu este doar o mostră a acestui sistem putred. Pentru că şi aceia care au diplome le au degeaba. Au mastere la 25 de ani şi doctorate la 30. Şi sunt apoi prezentaţi ca experţi, deşi nu au adus nimic inovator.

Totul se bazează pe şpagă, angajările la stat se fac pe bază de pile, de carnet de partid, de trafic de influenţă. Şi nu doar acum, nu PSD a patentat asta, și înainte, pe vremea lui Orban, cel care se laudă cu autostrada Sibiu – Piteşti, cand s-au construit 9 km (centura Piteştiului), era la fel. Nu, nu este niciunul fată mare. Toţi provin din mlaştina acestei Românii ciudate, o Românie plină de proşti. De aceea Vioricăi nu i s-a părut anormal să o propună pe Rovana Plumb drept comisar european, o oportunistă care a evoluat din jupâniţa mediocră de provincie în sforara lui Ponta şi Dragnea.

 Tot aşa cum nu li se pare anormal zecilor, miilor de postaci de net, fie fani USR, fie PNL ori PSD, semidocţi în esenţă, care sunt şomeri sau frustraţi social, învinşi de viaţă, să  citească un text şi să-şi dea cu presupusul şi să emită judecăţi de valoare, să pună verdicte, să-i agreseze chiar şi pe ultimii profesionişti din România. Asta, deşi în afara cărţilor de colorat şi a nuvelelor din gimnaziu, nu au deschis un volum. Sunt însă experţi ca şi Cumpănaşu. Numai că lui Cumpănaşu cacealmaua i-a ţinut mult.

Ce este de făcut? Golirea tuturor partidelor de putregaiul celor 30 de ani, eliminarea tuturor feţelor obosite, care ne-au agasat ani de zile. Primul care are această şansă este PSD, partid care va zbura (sper!) de la guvernare în maximum 2 săptămâni. Dar ce urmează?

Habar nu au cei care se încălzesc acum pe teren ce îi aşteaptă! Cred oare Orban, Barna, Tomac, Ponta că guvernarea lor va fi primită cu şampanii? Atunci sunt idioţi pur şi simplu. Faimoasa „Muie” pe care a primit-o PSD va fi banală pentru tensiunea şi defulările ce vor urma.

Aşteptările sunt uriaşe, iar prima aşteptare este exact ca personajele de mai sus să nu joace în prime time.

Cineva întreba care a fost efectul Dragnea pentru România. S-ar putea să fie unul bun. Prin Dragnea s-a atins pragul de saturaţie al unei boli care a debutat în 1990. Dragnea s-a pulverizat. Tare mi-e teamă, pentru actuala opoziţie şi viitoarea guvernare, că el este doar primul decapitat.

Există un val, un murmur în societate, pe care îl disting. Este un murmur care creşte şi care va lovi ca un tsunami totul şi absolut tot ce ştim acum ca fiind normal, în maximum un an, nu cred că va mai exista. Dragnea şi Cumpănaşu au fost doar începutul. Restul de abia de acum începe…

P.S. Da, sunt şanse mari ca Iohannis să primească un nou mandat. Dar nu pentru că este vreo speranţă a politicii, a României, nu pentru că a dovedit ceva special. Ci pentru că valul ăla nu s-a maturizat încă, nu a eclozat  şi nu are, în consecinţă, niciun exponent de forţă. Dar mai ştii?!

Liviu POPESCU

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *