Crin Antonescu: Nu ai cum să nu rediscuţi chestiunea recunoaşterii Kosovo

 Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat joi, la Slatina, că o decizie privind recunoaşterea independenţei Kosovo este una de politică externă, ce depinde nu numai de premier, ci şi de preşedinte şi de Parlament, precizând, pe de altă parte, că există noi elemente privind acest subiect care trebuie luate în calcul.

Antonescu a afirmat că premierul Victor Ponta nu poate da garanţii privind recunoaşterea Kosovo.

‘Domnul Ponta probabil că nu a fost foarte atent la comunicare, în sensul că domnia sa, cel puţin aşa am înţeles, a dat garanţii că se va recunoaşte Kosovo, dar să plece Băsescu odată. Nu putea, nu era în măsură, să dea aceste garanţii, pentru că nu premierul hotărăşte ce state se recunosc sau nu. Aceasta este o decizie de politică externă, care ţine şi de preşedinte, ţine şi de Guvern, de Ministerul de Externe, ţine şi de Parlament’, a afirmat Antonescu.

Preşedintele PNL a adăugat că au început deja consultări oficiale la nivelul autorităţilor din România privind chestiunea recunoaşterii Kosovo şi este posibil ca premierul să le fi avut în vedere atunci când a făcut referire la subiect.

‘Probabil, însă, că domnul Ponta a avut în vedere discuţii care au început deja, au fost nişte consultări şi nişte discuţii – oficiale chiar – Guvern, Comisia de politică externă, ministru de Externe, bineînţeles, Comisia de politică externă din Parlament, preşedinţii celor două camere. În legătură cu acest subiect există, asta pot să vă spun, elemente noi, pentru că România s-a pronunţat alături, la vremea respectivă, de Spania, Cipru şi Slovacia, dacă nu greşesc, cam acestea au fost ţările care nu au recunoscut Kosovo. Restul l-au recunoscut, din motive pe care nu le invocăm acum’, a spus Antonescu.

Liderul liberal a menţionat că şi guvernul sârb a recunoscut de facto guvernul din Kosovo, noile evoluţii în această chestiune urmând să fie luate în calcul.

‘Numai că de atunci, lucrurile au evoluat şi nu ai cum să nu discuţi sau să rediscuţi subiectul, când însuşi guvernul sârb mută în această chestiune destul de semnificativ. Sigur, nu recunoaşte Belgradul independenţa statului Kosovo, dar stabileşte contacte ca să spun aşa, stabile, o comisie bilaterală, care este o recunoaştere de facto a guvernului kosovar. Sunt astfel de elemente care vor fi luate în calcul. Dar ce va face în această chestiune, de exemplu, preşedintele României, nu poate să ştie domnul Ponta cu siguranţă’, a mai spus Crin Antonescu.

Premierul Victor Ponta i-a comunicat vicepreşedintelui american Joe Biden, cu care s-a întâlnit marţi, la Washington, că din 2015 România ar putea să-şi schimbe poziţia cu privire la Kosovo, urmând să recunoască independenţa acesteia.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *