Constantin Rădulescu şi Cristian Buican sunt rude

Sondajul PNL este, din punctul meu de vedere, primul sondaj profesionist realizat pe aceste meleaguri şi trebuie citit într-o cheie foarte simplă şi extrem de directă.

Sondajul făcut de Bulai spune un lucru care este desigur valabil şi pentru PSD. Pentru că dincolo de „partizanatul” mediatic, ce este valabil pentru Buican este perfect valabil şi pentru Rădulescu, ce este valabil pentru Victor Stănculescu este echitabil şi pentru Oteşanu sau restul PSD.

Adică electoratul vâlcean nu e dat pe spate nici de Buican, nici de Costi, nici de Stănculescu, nici de Oteşanu etc. Electoratul vâlcean va vota ideologic şi nu reprezentanţii acestor partide.

Iar Vâlcea nu face excepţie. Există o elită locală, una care nu va vota cu PSD şi din lipsă de alternativă va merge spre PNL, deşi, personaje gen Buican, Bulacu sau Stănculescu îi lasă rece. Şi există o largă pătură socială care va conserva votul spre PSD.

Vâlcea se află în Oltenia (de Nord şi Sud), cu picioarele prinse în bazinul social şi cu capul spre Ardeal. Are un municipiu compozit, are o Românie I şi II dar şi o Românie III şi IV. PNL va câştiga prin vot România I şi jumătate din România II, PSD va câştiga România III şi jumate din România II. România IV se va mula pe ALDE, PRU şi alte reziduuri politice.

Astfel PSD va obţine masiv voturile FSN din bazinul sudic, din bazinul bugetar, al pensionarilor,  PNL va obţine voturile de dreapta din bazinul de nord plus ale elitei Facebook, din privat şi zona clasei cu venituri de peste 2000 de lei(nebugetară).

Este de fapt polarizarea socială, normală de altfel, într-o Românie europeană.

Deci nu Costi Rădulescu şi nici Cristi Buican nu atrag voturile, ci partidele.  Cu o mică excepţie, PSD atrage voturi personalizate pe ideologie, PNL atrage voturile dreptei doar din refuz PSD. Adică PNL Vâlcea nu corespunde de loc preferinţelor electoratului de dreapta, ci este o opţiune prin negarea stângii.

Restul că îl pupăm pe Rădulescu şi îl înjurăm pe Buican sau invers, că-l albim pe Buican şi-l demonizăm pe Rădulescu este frecţie la piciorul de lemn ca procent electoral

Sondajul de opinie al lui Bulai face o diagnoză clară a judeţului. Un judeţ de confluenţă între nord şi sud, un judeţ cu un vot echilibrat.

Media votului politic la Vâlcea este de fapt media între votul politic între Sibiu şi Craiova.

Adică, sondajul comandat de PNL este comun şi PSD, doar cu mici diferenţe pe la personaje dar, arată foarte clar înrudirea politică a celor două formaţiuni, raportată la electorat.

Mihai IONESCU

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *