Cine îl regretă pe Nicolae Ceauşescu, exact cei care l-au dat jos

Aproximativ 45% din populaţia României îl regretă pe Nicolae Ceauşescu, de fapt aceştia regretă avanatajele comunismului, nu neapărat personajul de tristă amintire care a condus statul pentru 24 de ani.

Judecând sondajul la nivel de respondenţi, masa o reprezintă pensionarii, care la momentul revoluţiei aveau în jur de 35 – 40 de ani, paradoxul face ca aceştia să fie grosul muncitorilor (şi nu numai) de pe platformele industriale care în 16-25 decembrie au asigurat masele revoltei populare din 1989. Cum se motivează faptul că în decurs de 24 de ani, acele mase care au ieşit în stradă împotriva lui Nicolae Ceauşescu, acum să facă parte din categoria nostalgicilor?

Cine erau aceştia atunci? Erau aşa cum am spus, masa proletară, care avea slujbe în uzinele socialiste şi care primiseră în mare parte locuinţe, beneficiau de concedii la Amara, Mamaia, Olăneşti sau actori de la teatre de stat care avea lefuri destul de bune, artişti care nu duceau grija zilei de mâine pe sistem capitalis. Toţi aceştia supravieţuiau într-un regim unde totul era raţionalizat. Nu era o categorie pro-europeană, erau navetiştii gri ai dimineţilor anilor 80 care mergeau la combinate şi fabrici. Până în anii 85 nu aveau probeleme cu regimul. Ei au ieşit în stradă nu pentru a anula un sistem comunist ca idee ci pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de politica de auteritate a regimului din ultimii 10 ani.

Pentru că dacă ai fi stat de vorbă cu aceşti revoltaţi ai lui decembrie, nu ţi-ar fi spus nici unul despre Charta lui Havel sau despre ideea de democraţie occidentală. Ei ar fi spus cât de bine era în anii 70, în România lui Ceauşescu, când se găseau în magazine mezeluri şi Pepsi şi se mai asculta muzică sau se dădea Kogeac şi Sfântul la TV.

România nu a fost condusă la revolta din decembrie de o elită intelectuală, sătulă de opresiunea politică a regimului, de ataşamentul faţă de valorile occidentului, de statul de drept. Aici nu a fost FIDESZ, Charta, Solidaritatea, WIP-ul polonez. România a coborât în stradă doar împotriva lui Ceauşescu şi a politicii lui de austeritate, şi nu a ideologiei. De aceea primul text al lui Iliescu a fost despre „socialismul cu faţă umană” şi nu a fost luat cu huiduieli.

Dacă în acele zile, să spunem chiar în preziua fugii lui Ceauşescu, ar fi coborât în mijlocul mulţimii un economist occidental şi ar fi vorbit despre economia privată, despre liberalism, despre faptul că IMGB, FAUR, Progresul, Oltchim etc ar urma într-un viitor apropiat să treacă la alt nivel de dezvoltare bazat pe antreprenoriat privat, trei sferturi din protestatari ar fi plecat acasă.  Ei sunt dezamăgiţii celor 24 de ani. Pentru că ce a urmat după 1990 pentru ei a fost o completă nebuloasă. Deşi regimul gorbaciovist a lui Iliescu a încercat să menţină o guvernare socialistă reformată, tăvălugul istoriei a anulat în zece ani acest efort. „Oamenii muncii” din acest uzine de stat sau intelectualitatea conformă s-au simţit abandonaţi în acest proces. Mulţi s-au pensionat anticipat de teama spectrului şomajului, s-au pensionat medical în fals pentru a preveni acelaşi fenomen. Sau, în cel mai rău caz au fost prinşi în malaxorul restructurărilor şi au rămas pe dinafară.

România nu a beneficiat de o elită de economişti, de comunicatori care să-i pregătească pe aceştia de viitorul capitalist, a fost un fel de salt în apă, forţat de împrejurări, lăsând pe seama providenţei capabilitatea unora de a învăţa pe loc să înoate.

Azi avem pensionari, care aşa cum am spus, în 1989 aveau între 35- 40 de ani şi care culeg otrava lispei lor de îneţelegere a mersului istoriei. Normal că au pensii reduse, în urma violentelor trasformări din economia post-decembristă. Sunt cei care nu au învăţat să înoate, care au fost aburiţi de socialismul cu faţă umană, dacă îl înjură pe Iliescu acum, nu o fac pentru că l-ar considera un comunist întârziat, un neoccidental, ei îl înjură pe Iliescu pentru că nu s-a ţinut de cuvânt în acel gorbaciovism.

Între Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Nicolae Ceauşescu, l-ar vota pe ultimul cu pasiune, pentru că Iliescu este un trădător de popor, iar Băsescu, un nenorocit de burghez capitalist.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *