Cine este şi din ce partid va proveni cel de-al 6-lea deputat de Vâlcea

Calculele matematice, în judeţul Vâlcea, cu privire la distribuţia celor 8 parlamentari sunt destul de interesante, dar, la această oră, nu se ştie exact care va fi concret numărul de senatori şi deputaţi pe partide; nu există decât simple speculaţii. La unele dintre acestea vom trece şi noi în materialul de mai jos, bazându-ne strict pe compoziţia listelor de partid, pe o anumită vocaţie electorală a judeţului etc.

Vâlcea este un judeţ aflat în bazinul Olteniei, nu în zona dură, ci spre Ardeal, deci avem modificări faţă de electoratul judeţelor vecine din sud şi sud-est, în sensul că PSD, deşi pleacă de aici cu prima şansă, nu va avea procentul mediu oltenesc.

PSD însă vine cu listă bună, care ţine steagul, raportat la caracterul oarecum „obosit” al listei PNL.

Bun, cazul ideal pentru PNL, care însă este aproape imposibil de atins, asta dacă nu cumva un taifun juridic ar mătura PSD, ar fi ca la Vâlcea scorul să fie egal, adică 1 senator de fiecare (PNL şi PSD) şi câte trei deputaţi în contul fiecărui partid. În acest caz, partidele mici nu ar avea nicio şansă. Cazul dramatic pentru PNL este ca PSD să scoată 4 deputaţi plini, iar liberalii să scoată doar unul singur. Şi asta ar fi greu de admis, electoratul de dreapta din Vâlcea fiind ceva mai numeros decât cel din Oltenia propriu-zisă.

În acest caz, din punctul meu de vedere, senatul va fi împărţit echitabil 1 la 1; pentru a avea doi senatori, ar trebui ca PSD să aibă cinci deputaţi plini, ceea ce e greu de afirmat.  Astfel, senatul va fi egal distribuit, Bogdan Matei şi Romulus Bulacu sunt deja senatori la această oră.

La Camera Deputaţilor, având în vedere cele de mai sus, scorul va fi, spun eu, 3 deputaţi PSD, 2 PNL şi un al 6-lea care poate fi oricare la această oră (din ALDE, USR, PMP sau PRU). Asta, la o prezenţă la vot de 50 – 55%.

Deşi am putea avea o supriză şi aici, la o prezenţă redusă la vot, mai ales în mediul urban, şi la o diferenţă mare între PSD şi PNL, prin redistribuire, PSD ar putea obţine 4 deputaţi, iar PNL ar rămâne cu 2. Asta şi în cazul în care celelalte partide (cele mici) nu ar obţine decât scoruri de 2-3%.

Bun, ne întoarcem la situaţia în care PSD va obţine primul scor în judeţ şi va trece în contul său 3 deputaţi, adică, la această oră, Vasile Cocoş, Daniela Oteşanu şi Ovidiu Popa au deja în buzunar legitimaţia pentru Palatul Parlamentului. PSD oricum a început bine campania, au cea mai mare vizibilitate şi sunt foarte activi în teren şi pe reţele de socializare. (Moştenirea organizaţiei TSD Vâlcea, cei care arau judeţul, în fiecare campanie, de la 7 dimineaţa până târziu).

PNL se mişcă foarte greoi şi abia sunt vizibili, raportat la PSD, de aceea par obosiţi, dar au timp să-şi recalibreze jocul electoral. Cert este că Buican şi Stănculescu au atestatul de deputat în buzunar, asta dacă nu cumva PSD, cum am spus, nu produce o surpriză sau partidele mici nu fac scoruri impresionante, care să ameninţe poziţia lui Victor Stănculescu.

În formula 3 PSD şi 2 PNL, rămâne, aşadar, ultimul deputat buclucaş, la care toate partidele mici au şanse.

andrei-usrDacă sondajele de opinie vehiculate la nivel naţional sunt bine făcute, prima şansă la acest al 6-lea deputat ar avea-o USR. Adică Andrei Gheorghiu, asta dacă la Vâlcea, USR ar obţine un scor mai mare de 5%. Foarte greu însă, electoratul din Vâlcea nu este unul corporatist, nu există acea tipologie de elitism metropolitan, nu avem un procent mare de cosmopoliţi, Vâlcea este un judeţ tradiţionalist şi cu capitală de judeţ încă prizonieră conservatorismului de principii. Iar USR nu se vede încă!

Dacă nu e USR, şansa pentru cel de-al 6-lea deputat ar avea-o, în această ordine, ALDE, astfel Dumitru Lovin, bătrân militant de carieră, poate primi paşaportul pentru parlament. Dar asta lovindoar dacă primeşte voturi din bazinul PSD, al celor nemulţumiţi de echipa Rădulescu şi foarte puţin pe vectorul Tăriceanu. Voturi poate aduce spre partid Iuliana Moise, numai că vechea şefă a femeilor democrat-liberale candidează pe un loc neeligibil şi atunci nu se ştie dacă poate fi numită vector. Se afirmă că, la deputaţi, Buşu sau Grigorescu ar fi fost mai magnetici decât Lovin şi ar fi maximizat şansele pentru un scor mai bun.

PMP este un alt partid cu şanse pentru al 6-lea deputat. Aici, nu Băsescu este vector, fostul preşedinte nu a fost niciodată, la Vâlcea, o opţiune electorală. Aici, matematica lui Mazilu dan mazilude a negocia voturi pe mediul rural va fi decisivă pentru a strânge exact voturile necesare pentru a-l duce, pentru a treia oară, în parlament. Cu condiţia ca şi la nivel naţional, PMP să treacă pragul.

Și, nu în ultimul rând, PRU are o șansă pentru parlament, mai greoaie, dar există. Asta depinde de o echipă de comunicare, de  zgomotul în teritoriu, de cele Jurcandouă televiziuni – RTV sau Etalon, care să ştie să facă o campanie agresivă. Numai aşa Jurcan ar putea deveni cel de-al 6-lea deputat.

Şi mai e ceva de spus, foarte important, care poate da peste cap toate calculele.

La o prezenţă de sub 40%, PSD va obţine 5 deputaţi şi are şanse pentru 2 senatori. PNL – 1 deputat.

La o prezenţă de până în 45%, PSD va obţine 4 deputaţi, iar PNL 1 şi alt partid 1. Senatori – 1 PSD şi 1 PNL.

La o prezenţă de 50 – 55%, PSD va obţine 3 deputaţi, PNL 2 şi alt partid 1. Senatori – 1 PSD şi 1 PNL.

La o prezenţă de 55% – 60%, PSD va obţine 2 deputaţi, PNL 2 deputaţi, USR 1 şi alt partid 1. Senatori – 1 PSD şi 1 PNL.

La o prezenţă de 60 – 65%, PSD va obţine 2 deputaţi, PNL 2 şi USR 2. Senatori –  PSD 1 şi PNL 1.

La o prezenţă de 65-70%, PSD va obţine 2 deputaţi, PNL 3 şi USR 1.  Senatori – 1 PNL şi 1 PSD.

Liviu POPESCU

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *