Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Popeşti, centru pentru combaterea violenţei conjugale

Tranziţia spre ecomomia de piaţă, adaptarea mentalităţilor societăţii româneşti la alte criterii, grija zilei de mâine, responsabilizarea per individ sau per familie a atras după sine şi eşecuri. Sau cum s-ar spune anomalii în carul familiei româneşti. Neajunsurile vieţii de zi cu zi, stresul, lipsa de atenţie acordată familiei, incompatibilizare membrilor aceluiaşi grup familial a atras mai multe fenomene patologice. Alcoolul, violenţa conjugală, violenţa asupra minorilor au fost şi sunt supape ale acestor frustrări cauzate de schimbarea criteriilor e funcţionare a familiei.

Nu există o discriminare, nu se poate spune că mediul rural sau mediul urban domină poziţia în ceea ce priveşte violenţa sau aceste anomalii, nu putem de altfel nici clasifica pe criterii de pregătire famiiile, cert este că aceste excese de agresivitate există peste tot. Alcoolul, gelozia, corecţiile aduse minorilor, violenţa domestică sunt din păcate fenomene care există. Sunt multe cazuri de soţii agresate sau de copii care în loc de dulciuri au făcut cunoştinţă cu bâta sau pumnii părinţilor. Violenţa din păcate, cea domestică, este considerată în societatea românească, ceva firesc ceva care este o „tradiţie”, pe principiile tribale „l-ai luat, mort copt, ţii de el”, se spune soţiei bătută în mod regulat sau „eu te-am făcut eu te omor”, se spune copilului.

De regulă victimele acestor abuzuri nici nu depun plângere ci acceptă resemnativ acestă situaţie ca şi când este ceva normal. Nu caută alternative ci se complac într-o fatalitate extrem de dâunătoare pe viitor celor din preajmă. Un copil care trăieşte într-o familie unde violenţa dintre soţi este o practică cotidiană, va resimţi în propria educaţie acest model, un copil agresat şi molestat va dezvolta la rândul sâu o reacţie de acelaţi stil în viitor. Nu sunt rare cazurile în care un minor molestat în timpul copilăriei şi adolescenţei, va devolta o agresare la rândul său, la vârsta maturităţii asupra propriei familii şi de ce nu, asupra propriilor părinţi vârstnici de acum.

Există aşadar un cumul de fenomene patologice pe care societatea românească în mersul ei spre adaptarea după noi principii de viaţă şi economice le percutează şi le asimilează. Aceste fenomene odată recunoscute pot fi tratate sau reparate. În acest sens, la Popeşti, în Vâlcea, în satul Curtea un proiect european urmează să fie inaugurat în acest an. Este vorba de un „Centru Multifuncţional de Servicii Sociale”, realizat prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intevenţie 3.2. „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii sociale”.

La acest centru pot fi consiliaţi sau trataţi cei care sunt victimele abuzurilor şi violenţei din familie, cei care îşi asumă faptul că vor o viaţă sănătoasă pentru copiii lor. Cei care vor să spună stop abuzurilor. Centrul va avea o capacitatea de 25 de locuri şi personal calificat de la medic până la consilier psihologic.

AP

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *