Cauze punctuale pentru care PNL a pierdut alegerile la nivel naţional dar şi la Vâlcea

Facem o precizare că nu USR a canibalizat voturi de la PNL, mai mult, dacă nu exista USR, prezenţa la urne nu cred că depăşea 35-37%, vorbim de votanţi de dreapta care au venit la vot având o opţiune şi în nici un caz PNL.

Punctual cauzele care au dus la eşecul PNL sunt următoarele:

 1. PNL a devenit doar un clan la vârf, în ultimii doi ani s-a urmat doar traiectul statuării unei dictaturi de grup, la umbra succesului lui Iohannis din 2014. Singurele lucruri care au contat au fost doar stabilirea unor ierarhii în partid, luptele pentru funcţii, consolidarea unei kamarile care nu mai avea nicio legătură cu electoratul.
 2. Menţinerea unor discursuri sparte despre corupţie şi corupţi la PSD, în timp ce numeroşi membrii PDL/PNL făceau drumuri la DNA. Discursuri care nu mai convingeau pe nimeni, devenind plictisitoare, anoste şi depăşite
 3. Constituirea unei reţele de şefi de organizaţii dictatoriale, a unui model de clanuri închise, cinice şi loiale conducerii centrale, a unei locotenenţe foarte  dure şi agresive, într-un sistem piramidal.
 4. Absenţa oricărui discurs economic, a unor proiecte deschise, a unei interacţiuni active cu societatea pe diferite paliere, promovarea în consecinţa a unor oportunişti loiali, marginalizarea profesioniştilor. PNL a murit în decembrie 2014, ca partid activ.
 5. Menţinerea aceluiaşi tip de discurs cu PSD – comunişti, la 27 de ani la revoluţie din 1989, un discurs care nu mai atrage pe nimeni.
 6. Vânarea şi recrutarea unor imagini de pus pe afişe – Leon Dănăilă, Dacian Cioloş, adică o vopseală pe afară, lăsând puterea în mâna camarilei conducătoare (uitând eşecul MRU din 2012 al PDL). Nimeni nu s-a întrebat de ce nu vine nicio personalitate de bună voie spre partid.
 7. Ipocrizia în alegerile locale, mergând pe mâna unor personaje dubioase în unele judeâe dar trâmbiţând o moralitate sui generis.
 8. O campanie electorală foarte învechită, bazată doar pe atacuri la PSD, fără niciun proiect social, economic, cu personaje pe listă, stabilite în urma unor aşa zise sondaje interne (bizantinism mascat).
 9. PNL a mers în principal doar pe mâna reţelelor de socializare şi unor radicali de dreapta care nu răspândeau decât mesaje dure, fără conţinut.

 

Cauzele eşecului PNL la Vâlcea

 1. Radicalizarea liderului Cristian Buican, de la valul de simpatie din 2009, când preia conducerea organizaţiei înconjurat de tineri, până la eliminarea în ultimii ani a tuturor aliaţilor şi menţinerea unor yesmani.
 2. Jocul de gleznă din 2014 de la CJ Vâlcea când PNL forţează regulile şi îl elimină pe Bogdan Pistol în detrimentului unui Gheorghe Păsat, total nepopular şi catastrofal în conducere.
 3. Recrutarea unor primari PSD, mizând că astfel vor fi atrase voturi, de parcă, voinţa şi conştiinţa electorală rezidă în voinţa primarului.
 4. Luarea unor măsuri bune pe fond prin stoparea unei hemoragii a banului public, CET Govora de exemplu, dar incapacitatea de a le mediatiza şi promova, în final căzând într-n război absurd cu presa conservatoare.
 5. Aroganţa şi autosuficienţa, două trăsături de bază care au reuşit să fie emanate dinspre PNL Vâlcea în ultimii doi ani, paradoxal, un fel de „era Băsescu 2010 – 2012”.
 6. Consolidarea unui stil dictatorial în partid în ultimii ani, a unui lider înconjurat de o locotenenţă agresivă, total opusă perioadei 2009 – 2012, când PNL Vâlcea era un partid frecventabil.
 7. Bizantinismul sondajului intern din PNL, în precampania electorală, când imaginea etalată a fost a unor jocuri de interse şi promovarea unor personaje de clan.
 8. Jocul cu Mircia Gutău care odată asumat, PNL nu a fost în stare să-l impună conducerii centrale, după care atacarea aceluiaşi personaj, uitându-se faptul că Gutău este singurul politician de Vâlcea care a făcut trei parlamentari şi a dus la limita câştigului, un candidat la şefia CJ Vâlcea (2008)
 9. După pierderea momentului Gutău nu au reuşit să-l recupereze măcar pe Romeo Rădulescu, candidat care stătea în sondaje cât toţi candidaţii PNL la un loc.
 10. O listă total neinspirată de candidaţi, PNL Vâlcea nu a reuşit să atragă nimic din afara partidului, preferând nume care nu au nicio receptivitate la electorat.

În orice caz, PNL Vâlcea s-a mişcat pe aceleaşi axe ca şi PNL la nivel central.

P.S. Aceste analize se pot aplica oricărui partid care se culcă pe ideea că într-un fel sau altul se află la putere.

Liviu POPESCU

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *