Cătunul „Valea Oii” din mijlocul pădurii stă de sute de ani pe hotarul dintre Vâlcea şi Gorj

Undeva la hotarul Gorjului cu Vâlcea, în Alunu, pe culmea unui deal împădurit, se află un loc frumos, misterios, în mijloc de toamnă. Un cătun ascuns, dar care, timp de 2000 de ani şi poate chiar mai mult, a fost loc de popas în transhumanţă.

Turmele care coborau din Parâng şi luau calea Bărăganului poposeau, preţ de câteva zile, aici, mai sus de Olteţ, înainte de a merge spre sud. Aici se întâlneau ciobanii din Gorj cu cei din Vâlcea şi puneau „ţara la cale”.

Locul, în timp, s-a dezvoltat şi a apărut un mic sat chiar cu numele de Valea Oii. Numai că, odată cu dezvoltarea mineritului, satul a rămas uitat. La asta a contribuit şi amenajare unor noi drumuri, mult mai accesibile pentru transhumanţă. Cătunul mai are doar 20 de familii, iar drumurile de acces spre acest sătuc deveniseră impracticabile.

„Am reuşit să amenajăm, în primă etapă, drumul de acces. Acolo nu se mai putea ajunge nici cu carul. Am pietruit mai multe uliţe şi pot spune că zona a fost legată de civilizaţie. Vreau să spun că peisajul este spectaculos şi, cine ştie, poate că agro-turismul aici ar avea o şansă. Mineritul nu durează o veşnicie, Alunu trebuie să identifice de pe acum alternative pentru viitor”, spune primarul Cristian Birăruţi.

Aşa e. Poate cândva cătunul Valea Oii, din satul Roşia, la marginea Vâlcii, va fi descoperit de cei care iubesc natura, care respectă tradiţiile, care vor să trăiască în mijloc de pădure, în aer curat, într-un loc care a fost răspântie de istorie timp de peste 2000 de ani.

Liviu POPESCU

Loading...

One comment

  • Giurea Marian

    Multumim conducerii primariei Alunu ca nu ne-ti uitat . Esre intradevar un loc extraordinar si cu ajutorul dumneavoastra poate readucem frumusetea acestui loc frumos si necunoscut , intr-un loc apreciat si vizitat de toata lumea ;multumim pentru promovare si ca aveti incredere in putinii locuitori care au mai ramas in VALEA OII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *