Care sunt asemănările dintre Băsescu, Putin şi Chavez

Summitul de la Bruxelles. Sincer, am aşteptat să văd ordinea de zi, pentru a vedea dacă nu cumva sunt subiecte majore de politică externă, pentru a înţelege de ce Băsescu a ţinut morţiş să ajungă acolo. În afara discuţiilor cu privire la Republica Moldova şi Ucraina, altceva nimic, poate doar spionajul care a luat-o pe furiş pe prima doamnă a Germaniei.

Altfel spus, un summit tehnic, cu discuţii despre telefonie şi internet, unde premierul Ponta se putea duce fără probleme. Dar Băsescu nu a vrut, pentru că el e supărat pe Ponta. Şi dacă e supărat trebuie să-i arate cine e capul familiei. Am urmărit toate conferinţele lui Traian Băsescu de la Bruxelles şi m-au plictisit. Metalizate, rigide neinteresante pentru norod. Deşi tema discutată la summit priveşte fiţele de ultimă oră din comunicaţii. Cred că dacă se foloseau denumiri de genul smartphone sau ce aplicaţii pe Facebook se pot realiza cu ultimele tehnici, ar fi avut mai multă audienţă aceste dezbateri.

Ne întoarcem la conflictul Ponta-Băsescu, în urma căruia preşdintele a ales să meargă el la Bruxelles, poate că îi era dor de colegi, să îi spună ultimul banc cu spioni lui Merkel sau ultima anecdotă cu ardeleni şi unguri lui Orban. Ar fi explicaţii de bun simţ.

Din ciclul „eu sunt cel mai tare din parcarea” face parte şi lauda prezidenţială cu telefonul dat de Joe Biden. Am râs cu lacrmi citind comunicatul de presă al Cotroceniului, prin care Băsescu se laudă cu discuţiile pe care le-a purtat cu cel de-al doilea american al lumii.

Atât de balcanic suna asta şi provinicial, exact cum sunt ţâncii în faţa blocului care se laudă cu ce maşinuţă le-au adus părinţii din străinătate sau cum se laudă adolescenţii că au primit un autograf de la Smiley. Adică, ia uite băi, cine m-a băgat pe mine în seamă. De fapt comunicatul lui Băsescu vine în sensul de a minimaliza vizita lui Ponta în SUA şi de a traduce următoarea nunaţă: „Mi-a spus Biden tot ce a făcut premierul pe acolo”.

A nu se înţelege că fac acum un material pro-Victor Ponta, dar m-am decis să sancţionez toate derapajele lui Băsescu. Pentru că de la preşedinte am cu totul alte aşteptpri pe final de mandat şi nu de jocuri cu iz provincial. A te lăuda cu telefonul dat de Biden printr-un amplu comunicat de presă, a merge la Bruxelles la un summit tehnic sunt lucruri pe care prezidentul ar fi putut să le evite.

Concluzia mea este că lui Traian Băsescu nu i-a convenit vizta lui Ponat în Americ şi după toate ieşirile lui Ponta în exterior, imediat ieşea să spună că au fost un fiasco. Nu că ar fi fost nişte reuşite, viztele şefului de guvern, dar toate acestea mă determină să spun că Băsescu este un individ extrem de orgolios. În sesnul că nu-i convine să fie un altul mai „băgat în seamă” în România. De aceea l-a ţinut pe Boc doar pe aici prin bătătura ţării şi nu l-a lăsat decât cu bilet de voie să vadă Europa. De aceea în propriul partid, cum încerca unu să iasă în evidenţă îi reteza capul. Şi avem cazuri, în 2005, Guşă a fost mazilit, Mona Muscă, Liviu Negoiţă, Vasile Blaga şi lista poate continua.  Băsescu nu poate lucra în echipă, ori are nevoie de oameni servili lângă, ori are nevoie de duşmani.  Mă gândesc cu groază care ar putea fi următorul pe lista lui de indezirabili. Să fie Macovei? Pentru simplu fapt că nu urmat linia Mişcării Populare şi a făcut pactul cu Blaga. Pentru Băsescu asta e un act de less-majestate. S-a văzut în cazul Predoiu, cum s-a detaşat un pic ca imagine, Băsescu a trebuit, aşa, la fapt divers să arunce o bombă cu dedesubturile acestuia.

Traian Băsescu este astfel un personaj bolnav de imagine, răzbunător, egoist şi care nu are nici un scrupul atunci când doreşte să-şi atingă scopurile. Slavă cerului că scopurile sau convingerile lui, într-o bună măsură au fost de bun augur pentru România. Dar istoria îl va aşeza alături de Putin, Chavez, Orban ca temperament şi nu alături de Merkel, Cameron, Biden

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *