Când a bătut iarna la uşă, guvernul a stins lumina, a tras zăvorul, a făcut linişte şi s-a băgat sub pat

Am cunoscut odată o familie care avea în casă tot felul de aparatură electrocasnică sofisticată. Era plină debaraua de astfel roboţei, cafetiere, expresso-uri. Ba mai mult o plasmă ultimul răcnet zăcea într-un dressing. Toate împachetate şi nedesigilate. Am privit curios toate aceste achiziţii şi am întrebat dacă erau de vânzare. Nu. Atunci erau recent cumpărate. Nu. Atunci le ofereau cadou. Nu. Atunci se mutau în viitorul apropiat sau aveau vreo casă unde trebuia să le monteze. Nici. Atunci? Răspunsul m-a dezarmat. Nu le foloseau ca să nu se strice. Am rămas efectiv perplex, pentru că nu înţelegeam sensul.

O altă familie îşi cumpărase o casă dar nu se mutaseră în ea. De ce? Pentru a nu o deteriora. Din nou, ridici din umeri. Pentru că în mintea ta există automat un răspuns, orice lucru se poate remedia, se poate repara, sau în cel mai rău caz se schimbă.

Când eram tânăr, şi ai mei mi-au cumpărat prima pereche de jeans, asta până în 1989, nu aveam voie să-i port pentru că i-aş putea deteriora. Asta evident doar la ocazii speciale. Tot fără logică, deşi atunci hai să-i spunem, că nu se putea găsi o altă pereche pe toate drumurile.

În fine, răspunsul la dilemele de mai sus mi l-a oferit din plin guvernul în aceste zile. Pentru a nu se confrunta cu probleme în trafic, au închis drumurile, autostrăzile, calea ferată, bulevardele.

Este fuga de confruntare, nu nu e amuzant, dar cred că e genetică pură aici, când veneau turcii, românii fugeau în munţi, este cea mai grozavă fugă de responsabilitate.

Evident succesul se reflectă doar prin numărul redus de victime, dar asta nu-ţi aduce nici un plus de imagine. Şansa mare a lor, a guvernanţilor, este că iarna nu este un suflet diabolic şi nu se apucă să umble prin casele românilor şi să-i invite la confruntare faţă în faţă.

„Facem linişte, stingem lumina, ne băgăm sub pat, nu facem zgomot şi cel care bate la uşă o să se sature şi o să plece”, aşa au răspuns autorităţile în aceste două zile la venirea iernii.

Este o laşitate, este de fapt, cea mai mare dovadă de neîncredere în propria competenţă. Asta înseamnă că nu te simţi în stare să faci faţă unei confruntări, este fuga de examen, deşi ai avut bibliografia dată.

Românii sunt asediaţi în oraşe şi aşteaptă ca iarnă să se sature şi să plece cu zăpada ei cu tot. Guvernul din plasma televizorului îi invită să reziste la asediu şi să nu dea semne că se mişcă, monstrul o să plece.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *