Boișoara, vatra păstorilor de sub trei munți, riscă să dispară

”Boişoara este Ardeal şi Oltenie, Munte şi Cer, natură şi paradis, este locul de unde niciodată nu poţi să pleci trist, unde aminitirile urâte se şterg, unde renaşti.”

Acest colț de rai, numit Boișora, se încăpătânează să nu dispară. Cele trei sate răsfirate pe munte au poveste, au parfum, tradiție, au un ”ceva” ce nu simți decât acolo, iar cu toate acestea, populația a scăzut dramatic, lipsa unui trai decent a determinat tineretul să plece și să se așeze în alte locuri, lăsându-și satul în ”paragină”.

”Scăderea natalităţii, îmbătrânirea populaţiei şi migraţia masivă a tineretului sunt cauzele scăderii drastice a populaţiei. Aici, la Boișoara, fiind zonă de munte, iar principala ocupație, fiind cu predilecție creșterea animalelor, nu mai este de actualitate. Prețurile la animele, la carne, la produsele lactate, sunt extrem de mici, în bataie de joc, aș spune, comparativ cu prețurile din magazine. Din acest motiv, tineretul a plecat, iar populația de acum este îmbătrânită, iar în circa 20 de ani, comuna Boișoara riscă să dispară. Avem patru familii care si-au deschis mici ferme, care își doresc să păstreze tradiția noastră și am tot respectul pentru acești oameni. Noi susținem tinerii intreprinzători și pe oricine care-și dorește să se stabilească aici. Multe case vor rămâne părăsite, când biologic bătrânii satului vor dispărea. Mai am speranța că se va asfalta drumul județean, iar atunci, având asfalt, vom mai avea o șansă, aceea de repopulare a localității.”, a declarat Mihai Săndulache, primarul localității.

Comparativ cu zeci de ani în urmă, astăzi, Boișoara are o populație destul de mică, ca număr și foarte îmbătrânită, iar cu toate acestea, patru tinere familii s-au încăpățânat să rămână și să ducă mai departe tradiția, să perpetueze în falnica localitate. Preocuparea acestora a fost dintotdeauna creșterea animalelelor, iar acum, aceste patru familii, cu sprijinul Primăriei, au acesat proiecte și au dezvoltat mici afaceri, respectiv mici ferme de creșterea animalelor.

La rândul său, primăria a accesat proiecte pentru modernizarea drumurilor, înlocuirea sistemului de alimentare cu apă, proiecte care vor asigura un mod de trai decent pentru cei care încă nu și-au uitat locul natal.

Claudia POPA

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *