Autostrada Sibiu-Piteşti îi aduce pe nemţi la Racoviţa după ce i-a adus pe francezi la Râmnic

O nouă veste vine din nordul judeţului, din comuna Racoviţa, astfel, în cel mai scurt timp, o companie din Germania va deschide o fabrică de agregate. Motivul pentru care nemţii au decis să investească în zonă, este evident apropiata autostradă Sibiu – Piteşti. De altfel primăria comunei vâlceane deţine 60 de hectare de teren în zonă pe care deja le-a scos fie spre concesiune, fie spre închiriere.

Nodul de la Racoviţa (Cornet) va fi cel mai important din nordul judeţului. Acesta va avea deschidere spre trei părţi, spre Ţara Loviştei pe Valea Băiaşului sau  prin Racoviţa spre Titeşti. A doua dechidere va fi pe Valea Oltului spre Brezoi şi implicit Valea Lotrului iar a treia deschidere va fi spre Câineni şi Râul Vadului. Este unul din nodurile care implicit va atrage o serie de investiţii şi care va ridica toată Ţara Loviştei.

Vorbind despre această zonă, proiectul nu este unul nou, în 1982, când regimul comunist pregătea proiectarea acestei autostrăzi avea un concept de conurbaţie economică – Loviştea. De atunci se pare că se căuta o strategie de a construi un nucleu econonic în zonă, evident una pe sistem socialist, dar este un fapt. Cine doreşte să afle mai multe date, poate studia „Judeţul Vâlcea”, un manual editat de Editura Politică în 1982, unde se vorbeşte clar despre impactul economic în România Socialistă, al zonei Loviştei odată cu dezvoltarea rutelor de transport pan-europene.

Din păcate nimeni nu a dorit să reia tema pe stil nou, dar ea revine acum în actualitate, odată cu demararea acestei linii de transport, tărăgănată mai bine de 25 de ani de toate regimurile politice din România, fie voit sau „mai nevoit”.

Norocul este că Loviştea are primari care ştiu să-şi administreze bine potenţialul, majoritatea sunt cu vechime în funcţie iar aceste lucururi nu-i vor lua prin surprindere.

Întorcându-ne la sosirea nemţilor, este clar că acesta este începutul pentru dezvoltarea unor afaceri clare pe sectorul loviştean al drumului, de la producţie la turism, important este ca pasul să fie făcut primul. Nemţii l-au făcut.

După cum spune Sonia Iliescu „Este clar că motivul este autostrada. Nemţii s-au interesat direct de această rută, altfel nu veneau. Noi aşteptăm să vină cât mai mulţi, Valea Băiaşului este o oportunitate pentru toţi cei care vor să facă afaceri aici”, spune primarul din Racoviţa.

AP

Loading...

One comment

 • COCOS VASILE

  Felicitari pentru calitatea si importanta ziarului.

  Va sugerez si eu o idee.
  Este la Rm. Valcea domnul SIMIAN fiul marelui om de afaceri de acum 80 de ani.
  Este pacat ca nu are cine sa i scrie istoria familiei .
  L am cunoscut ieri si este o placere sa l asculti despre ce au facut inaintasii lui pentru Valcea si Romania.
  Il gasiti in biroul din interiorul fostei Valceana.

  Cu stima ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *