Autorităţile din Olt se pare că preferă un drum distrus, astfel încât copiii din localitate să nu ajungă la o şcoală din Vâlcea

Asta se întâmplă de ani buni, apărând odată cu modernizarea şcolii generale din comuna vâlceană Voiceşti. Şcoala a fost reabilitată, are cadre didactice pregătite şi este frecventată de copiii din localitate.

Numai că renumele şcolii a ajuns şi în comuna vecină, aflată în judeţul Olt: Grădinari. Aproximativ 30 de copii de aici vin, de ani buni, la şcoala vâlceană, fiindu-le foarte aproape. Asta pe hartă. Căci, ca timp şi confort, nu!

De ce?

Comuna vâlceană Voiceşti este traversată de DJ 648 B. Nu e un drum lung, de fapt este un drum care pleacă din DN 64 în zona localităţii Drăgăşani şi, după ce traversează comuna Voiceşti, intră 4 kilometri pe teritoriul comunei oltene Grădinari, pentru a reveni în DN 64.

Pe teritoriul Vâlcii, drumul judeţean este asfaltat, urmând ca, în această primăvară, Consiliul Judeţean să mai toarne un strat, astfel încât, de la intrarea şi până la ieşirea din localitate, drumul să fie unul modernizat.

Pe teritoriul comunei Grădinari, din cei 4 kilometri care mai sunt din respectivul DJ, sunt asfaltaţi 3,7 kilometri. Da, adică un rest de 300 de metri nu este asfaltat. Dar aceşti 300 de metri sunt dezastru, doar cratere lângă cratere, gropi de până la o jumătate de metru, creând un peisaj selenar. Când plouă, pe acest drum de 300 de metri se formează iazuri, iar vara nu te vezi de praf. Autoturismele circulă în mod curajos pe această porţiune.

Oamenii din Grădinari spun că este o strategie pusă la cale de către autorităţi. Această porţiune de drum nu trebuie asfaltată, pentru ca nu cumva copiii din localitate să vină la şcoala vâlceană din Voiceşti. Incredibil, am spus noi, aşa ceva nu e de crezut. Dar nu una, ci 8 familii care sunt riverane drumului în cauză au confirmat acest lucru. Pentru că mai este şi un alt drum local care leagă cele două comune vecine, iar la Voiceşti este asfalt, la Grădinari nu: este imposibil de circulat.

Ne-am informat şi aşa este, sunt mulţi copii din Grădinari care învaţă la Voiceşti, fiind foarte mulţumiţi de cadrele didactice. Ei vin cu microbuze sau cu maşinile părinţilor pe acest drum, unde 300 de metri, după cum am spus, sunt cratere lunare.

Dacă e aşa şi autorităţile oltene vor să menţină un drum în Evul Mediu doar pentru a nu pierde elevi de şcoală, acesta este cel mai absurd motiv invocat, şi, mai devreme sau mai târziu, îi vor pierde pe toţi.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *