Alegeri generale anticipate, singura sansa de a lamuri scena politica

Alegerile europarlamentare de anul viitor sunt de fapt primul sondaj de opinie important pentru alegerile prezidenţiale. În acest sens, cu toate micile sau marile răfuieli din cadrul USL, nimic nu se va petrece până în ziua votului pentru europarlamentare.
Altfel spus, decizia de a rămâne Antonescu în cărţi pentru Cotroceni, se va decide doar dacă PNL va ocupa locul 2 la aceste alegeri. Pentru că locul prim va fi asigurat evident de PSD. Astfel, harta locurilor 2 şi 3 va da cu siguranţă semnalul regrupării forţelor pe scena politică. Dar asta nu exclude din start toate convulsiile care deja au început şi se vor amplifica pe măsură ce primăvara electorală se apropie.
Rămâne de văzut şi scorul pe care îl va lua PSD, ca ocupant al primului loc. În aceste zile, procentul PSD, am putea presupune că baleiază undeva în zona de 40% sub sau plus. Dar, funcţie, de loviturile pe care Ponta le primeşte din trei părţi (PDL, Traian Băsescu şi Crin Antonescu), acest procent va suferi modificări cu precădere în minus.
În orice caz, chiar dacă nu se fac măsurători de opinie în aceste zile (sau se fac dar nu sunt date publicităţii), USL nu mai stă deloc pe creasta de val de acum un an. Şi atunci ce-i de făcut?
Probabil culisele PSD-ului stau şi calculează fiecare croşeu pe care îl primeşte Ponta şi se uită la vitalitatea liderului de la Victoria. Cât mai rezistă şi cât se transpune asta în economia partidului? Eşecurile economice, Roşia Montană, Oltchim, la care se adaugă „pusul de-andoaselea cu Realitatea TV”, sunt atâtea premise care îi fac pe „analiştii din spatele PSD” să gândească un moment pentru aruncarea prosopului şi scoatere din meci a lui Ponta pentru a nu dăuna grav în perspectiva confruntărilor electorale din 2014. Un lucru e cert, PSD-ul nu mai are prezidenţiabil, deşi în urmă cu trei luni avea doi – Oprescu şi Ponta. Pe primul, maidanezii l-au scos din calcul, iar al doilea este hărţuit cum am spus din trei direcţii la care se adaugă, erodarea guvernării. PSD ar trebui deja să intre în panică, dacă după europarlamentare vrea Cotroceniul. Din păcate, nu se vede nimic în spatele lui Ponta, în acest moment.
Nici la PNL, lucrurile  nu stau prea bine. Antonescu  este deja un produs care şi-a pierdut din vitalitate. Nu mai poate miza doar pe un electorat anti-Băsescu, atât timp cât actualul preşedinte este pe trendul de a recâştiga simpatie, pe fondul unui USL care se mişcă extrem de greoi la guvernare. Antonescu a pierdut şi electoratul liberal care se aciuiază prin tot felul de asociaţii de nişă gen Iniţiativa România Liberală. Eroarea de a forma USL cu trei ani înainte de prezidenţiale este demonstrată, sau era utilă dacă se reuşea demiterea lui Băsescu la referendumul din 2014. După eşecul din vara trecută, USL trebuia imediat dezactivat, pentru că principalul scop eşuase. USL trebuia dizolvat şi regândită strategia, în sensul că în 9 decembrie, cele două forţe, PSD şi PNL ar fi trebui să meargă pe cont propriu la generale, permiţând o flexibilitate în formare coaliţiilor de guvernare de după. Se vede acum, cât de greu rigidizează USL, cum ţine în chingi orice schimbare de guvern. Aşadar Antonescu este deja un produs „vechi” pe piaţă şi s-a epuizat.
La opoziţie, lucrurile sunt la fel de răvăşite, se vorbeşte pe mai multe limbi, avem atâţia prezidenţiabili şi grupuri, grupuleţe de 2-3 procente care se joacă de-a societatea civilă. În acest talmeş-balmeş, o singură soluţie se poate întrevede, pentru a lămuri apele politicii româneşti.
Alegerile anticipate în acelaşi timp cu prezidenţialele sau europarlamentarele, dar obligatoriu toţi actorii să meargă singuri. Se iese din acest labirint în care au intrat cu toţii. Măcar se pot face ulterior coaliţii de guvernare, beneficiind şi de un alt locatar la Cotroceni.
Dar îşi va asuma cineva asta? Este singura decizie înţeleaptă pe care o pot alege toţi actorii, în special USL, să nu se erodeze de tot în atât de scurt timp.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *