”Alaska de Vâlcea” – localitatea care aşteaptă de 40 de ani un drum direct de legătură cu judeţul

Localitatea vâlceană Dănicei s-a bazat, pentru serviciile de deszăpezire ale drumului judeţean care o traversează, pe serviciile din judeţele alăturate, Olt şi Argeş, deoarece este singura comună din Vâlcea care nu are nicio arteră de legătură directă cu celelalte localităţi din judeţ, a declarat, pentru Agerpres, primarul Dumitru Pirneci.

‘Suntem, cum se spune, Alaska de Vâlcea, o localitate care, într-un mod pe care nimeni nu îl înţelege, în 1968, când a fost reînfiinţat judeţul Vâlcea, a devenit parte componentă, deşi nu avea niciun drum direct cu judeţul, nu mai spun cu reşedinţa. Adică, pentru a se ajunge la Vâlcea, de la Dănicei, fie se merge prin Argeş, prin comuna Cuca, fie prin Olt, prin Vitomireşti. Există două proiecte prin care să se facă legătura, fie prin comuna Nicolae Bălcescu, fie prin Stoileşti, dar, din păcate, ambele investiţii sunt costisitoare. Până atunci, ne gestionăm şi noi cum putem. Avem prefix telefonic de Olt, depindem de servicii din judeţul Olt şi suntem localitate vâlceană. Dacă nu lucrau serviciile judeţene de deszăpezire ale Argeşului şi Oltului, eram chiar izolaţi’, a declarat primarul Dumitru Pirneci.

Cele două proiecte de infrastructură rutieră, vechi de peste 40 de ani, care ar putea lega comuna Dănicei direct cu judeţul Vâlcea şi cu municipiul reşedinţă, vizează două drumuri de 12 km şi respectiv 17 km, prin Nicolae Bălcescu, respectiv Stoileşti, dar, în ambele cazuri, este vorba de teren accidentat şi costurile de realizare sunt foarte mari.

20160119_110229Dar, cu toate acestea, Dăniceiul se dezvoltă, şi nu rău, devenind una din comunele dezvoltate ale judeţului, unde Lazăr Company a venit şi are planuri destul de mari în domeniul agro-industrial.

Localitatea Dănicei, comuna cu cea mai mare suprafaţă pomicolă din judeţul Vâlcea, va avea astfel, în acest an, o unitate industrială care va colecta şi procesa atât fructele fermierilor locali, cât şi din localităţile limitrofe, a declarat primarul Dumitru Pirneci.

„Potrivit datelor Direcţiei Agricole, comuna Dănicei deţine, în judeţul Vâlcea, cea mai mare suprafaţă pomicolă. În special prun şi măr, dar şi cireş. Avem peste 800 de hectare de livezi, acestea erau şi mai multe, aproape duble până în 1989, dar, după revoluţie, desfiinţarea sau lichidarea centrelor de colectare a dus la un declin accentuat al livezilor, oamenii preferând să scoată pomii şi să cultive alte culturi. Dăniceiul, fiind astfel comună pomicolă, risca să piardă brandul cu care se consacrase. Numai că anul trecut am avut primele discuţii, care, în acest an, s-au concretizat, astfel că o mare companie va investi aici în colectarea şi procesarea acestor fructe şi nu doar ale fermierilor din Dănicei, cât şi din Vitomireşti-Olt şi din Cuca-Argeş”, a afirmat primarul Dumitru Pirneci.

Edilul din Dănicei a mai adăugat că această fabrică va angaja un număr de 40-50 de salariaţi din localitate. (antenasatelor.ro)

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *