Acesta este circuitul corupţiei şi incompetenţei în România, de la începuturi până la „Caracal”, în 30 de ani….

Haideţi să vă spunem cum funcţionează sistemul birocratic din România, pentru cei care prea puţin ştiu ce se află dincolo de Zidurile Domeniului Public, acolo, unde şi pentru a te angaja zugrav la un spital (caz pe care îl cunosc personal) se dă şi se cere şpagă.

în România există o lege a funcţionarului public, o lege care face nu grea, ci aproape imposibilă, concedierea acestuia. Odată intrat acolo (agenţia, consiliu, primărie, scoală, poliţie, justiţie, servicii, finanţe, etc) eşti pe viaţă angajat. Însă cum se angajează?

Simplu: Câştigă FSN alegerile. Evident că încep angajările în sistem, a funcţionarilor. De la femeia de serviciu până la director. Toţi pe bază de şpagă, nepotism, trafic de influenţă, obligatoriu carnet de partid. Nu contează pregătire. Toate instituţiile statului sunt umplute doldora de loialişti.

Câştigă CDR alegerile. Nu ai cum să dai afară funcţionarii FSN de dinainte. Că nu permite legea. Dar ai şi tu armata de flămânzi. Şi ai nevoie de şpăgi. Şi atunci se măreşte organigrama. Birourile se dublează, cu scaune. Şeful fesenist este demis şi numit adjunct. Şi aşa se întâmplă cu toate departamentele. Şefii fesenişti trec în linia a doua. Dar cu bun simţ, că nu se ştie….

Câştigă PSD alegerile. Birourile se triplează. Nu poţi da afară cederiştii. Că nu permite legea. Dar trebuie să-i bagi pe ai tăi. O armată de flămânzi, de rude, neamuri, de şpăgi de luat. Directorii cederişti trec în plan 2, sunt repromovaţi adjuncţii dacă mai sunt loiali. Sau aduşi alţii.

Câştigă Alianţa DA alegerile: Ohooo. Acum avem o nouă armată de flămânzi. Redimensionăm birourile. Facem sedii noi. Spargem Direcţii şi Agenţii şi le multiplicăm. Că deja nu mai e spaţiu. Nu putem da afară nici fesenişti, nici cederişti, nici pesedişti. Aşa că venim cu trupe noi: Nepoţi, fii (că au crescut copiii celor dintâi), oameni cu şpaga în buzunar, oameni pentru care se dau telefoane. şi se umplu birourile de penelişti şi pedelişti alături de funcţionarii anteriori.

(pe vremuri la inspectoratul şcolar de învăţământ era o duduie pedelistă, soţul penelist, soacra pesedistă. În caz că vremurile se schimbă)

Câştigă PDL alegerile: Se umplu noile sedii ale noilor agenţii cu armata flămână a PDL-ului.

Câştigă USL alegerile: Am ajuns acum ca birourile care în 1992 aveau poate 1-2 angajaţi, acum să aibă peste 20. De la o insituţie pe domeniu, avem acum cel puţin 3- 4. Adică, vorbim de inspectorat, direcţie, cameră sau agenţie. Toate au cam aceleaşi atribuţii dar nu ştiu nici ele mai exact. În toate sunt incompetenţi, pupeze, fufe, filfizoni. Angajaţi de fiecare guvernare. O familie uriaşă de parveniţi şi parvenite. Ăştia blochează tot sistemul privat. Ei dau avize, ştampile, ei ţin la cozi agenţii economici, ei întârzie proiecte. Ei ucid la Caracal, ei conduc sănătatea, poliţia, învăţământul, justiţia…

Revenind. Câştigă PSD alegerile. Şi brusc sistemul bugetar ajunge la 1,3 miloane de salariaţi de la 600.000 în 1992.

Probabil că PNL şi USR vor câştiga alegerile. Cum va continua procesul? Facem pariu?

De aceea s-a întâmplat tragedia de la Caracal. Pentru că, din păcate, în acest sistem public, doar 10% mai sunt profesionişti. Şi asta, doar din greşeală…

De aia am spus că mi-e  frică de poliţia, spitalul, şcoala, finanţele, justiţia, etc din România. Mai ales că îi cunosc…

Liviu POPESCU

P.S. Noi? Presa? Din păcate…am fost mereu complici ai acestui sistem.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *