La Drăgăşani a fost inaugurat Muzeul Viei şi Vinului

Primăria municipiului Drăgăşani a inaugurat joi noul sediu al Muzeului Viei şi Vinului, reabilitat printr-un proiect european în valoare de 1 milion de euro.

„Este un proiect destul de important care azi a fost încheiat iar turiştii vor avea parte de un muzeu cu totul inedit al zonei. Avem aici peste 30 de soiuri de viţă nobilă, specifice bazinului viticol Drăgăşani. Totodată avem aici şi teascuri şi tot ce înseamnă unelte folosite de-a lungul timpului de viticultori, în ultimii 2000 de ani. Pentru că tradiţia viticolă de aici este cunoscută încă de pe vremea romanilor. Noul muzeu reabilitat azi va funcţiona ca secţie a Muzeului Judeţean Vâlcea”, a declarat primarul oraşului Drăgăşani, Cristian Nedelcu.

Muzeul Viei şi Vinului din Drăgăşani conţine dovezi ale practicării viticulturii şi ale continuităţii acestei ocupaţii pe aceste meleaguri, precum şi o vastă colecţie de instalaţii tradiţionale pentru prelucrarea strugurilor. Unul dintre obiectele expuse este un citat al istoricului, filosofului şi geografului antic grec Strabo care evidenţiază vechimea vinurilor de Drăgăşani. Există, de asemenea, câteva vase de lut ars de pe timpul romanilor, care mult mai târziu au început folosirea în aceasta zonă a paharelor de sticlă.

Mai sunt expuse obiecte cu care se făceau lucrările de viticultură şi accesorii pentru servirea vinului (pahare, potire, cupe), obiecte vechi de sute de ani.

Bazinul viticol din Drăgăşani este unul din cele mai extinse din România, care include atât zona oraşului cât şi cele zece localităţi limitrofe. AGERPRES

www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *