Zonă agricolă şi un drum din comuna Galicea, inundate de revărsarea râului Topolog

Revărsarea râului Topolog a dus la inundarea unei zone importante de terenuri şi a unui drum din comuna vâlceană Galicea, după ce joi dimineaţa apele aceluiaşi râu au distrus un pod în amonte, în comuna Nicolae Bălcescu, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu.

‘În prezent sunt echipe care încearcă să evacueze apa revărsată pe raza localităţii Galicea, unde un drum comunal se află sub ape, practic comuna este împărţită în două. Din fericire nu este nicio gospodărie în zonă, dar terenul agricol este sub apă. Echipele ISU sunt cu motopompele în zonă. Se poate ajunge dintr-o parte în alta, dar pe rute ocolitoare. De altfel intervenim în mai multe localităţi din judeţ, de azi noapte suntem pe teren, cele mai multe probleme sunt în jumătatea sudică a judeţului’, a precizat Popescu.

Râul Topolog a distrus joi dimineaţă un pod rutier pe raza localităţii Nicolae Bălcescu, izolând un sat întreg, aproximativ 78 de familii. Prefectul de Vâlcea Dumitru Cornoiu a declarat că s-a identificat o cale de acces, o potecă forestieră, pentru aprovizionarea familiilor izolate din comuna Nicolae Bălcescu.

‘Reprezentanţii Ocolului Silvic au identificat o cale de acces, o potecă forestieră în lungime de 1,5 km, prin care se asigură comunicarea cu un număr de 78 de familii, adică 150 de persoane izolate din comuna Nicolae Bălcescu. Astfel sursele de apă şi de hrană sunt asigurate pentru aceşti cetăţeni’, a precizat Cornoiu.

Un număr de 34 de localităţi din judeţul Vâlcea au fost afectate de ploile căzute în timpul nopţii de miercuri spre joi.

‘Potrivit unui bilanţ provizoriu, în urma precipitaţiilor căzute de miercuri seara până în prezent, au fost inundate 19 locuinţe, 3 anexe şi 82 de curţi şi grădini din 34 de localităţi din judeţul Vâlcea. Ca urmare a acestor evenimente, au fost izolate 195 de persoane. Totodată, au fost afectate 78 de posturi de transformare de energie electrică, dintre care 37 în Milcoiu şi Nicolae Bălcescu, unde au fost 1850 de consumatori întrerupţi, 40 în Bălceşti, Tetoiu şi Roşiile, unde au fost întrerupţi 2000 de consumatori şi 1 post de transformare la Dănicei, cu 50 de consumatori întrerupţi’, a precizat prefectul de Vâlcea.

În localitatea Băbeni, digul de pe râul Stâncălau s-a rupt pe o lungime de 70 m. Pe DN 65C Popeşti – Lădeşti circulaţia a fost blocată din cauza unui copac căzut pe carosabil.

DJ 648 Vitomireşti – Ioneşti a fost blocat deoarece drumul trece prin albia râului, dar se poate folosi o rută ocolitoare. DJ 678D, în comuna Nicolae Bălcescu, a fost afectat pe o lungime de aproximativ 3 km, iar un pod care face legătura între localitatea Şerbăneasa şi Dosul Râului este distrus. DC 132 din comuna Stroeşti, sat Dianu, a fost afectat pe o lungime de 15 metri de către o alunecare de teren.

Un număr de 15 familii au fost izolate în urma închiderii drumului sătesc Găgeni – Burlui din comuna Lădeşti, iar un pacient care necesita dializă a fost transportat la spitalul din localitate. Drumul de interes local din comuna Laloşu spre cabană a fost întrerupt din cauza inundaţiilor. Calea ferată Berbeşti – Băbeni are terasamentul inundat pe o porţiune de 300 m. şi traficul a fost oprit de miercuri seara.

Se circulă alternativ pe DN 7 Dealul Negru, Valea Oltului şi DN7A Valea Lotrului din cauza aluviunilor, pietrelor şi torenţilor care se scurg de pe versanţi.

În judeţul Vâlcea, din cauza inundaţiilor şi alunecărilor de teren, au fost afectate localităţile: Mitrofani, Băbeni, Drăgăşani, Ioneşti, Ştefăneşti, Suteşti, Stroeşti, Lădeşti, Olanu, Lungeşti, Şirineasa, Laloşu, Drăgoeşti, Şuşani, Păuşeşti Măglăşi, Orleşti, Ştefăneşti, Dăeşti, Bălceşti, Budeşti, Creţeni, Bujoreni, Prundeni, Mihăeşti, Vlădeşti, Nicolae Bălcescu, Valea Mare, Voiceşti, Copăceni, Milcoiu, Dănicei, Tetoiu, Roşiile şi municipiul Râmnicu Vâlcea.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis cod galben de vreme rea, valabil până vineri pentru judeţul Vâlcea. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *