Jurnalista Ramona Băluţescu şi-a lansat la Oradea cartea despre transplantul de organe

Ziarista timişoreană Ramona Băluţescu a afirmat joi seară, cu ocazia lansării la Oradea a cărţii sale „Inimă, transplant, donare”, că Biserica, prin oamenii ei, are chemarea să sfătuiască şi să informeze oamenii privind donarea de organe care pot salva şi perpetua viaţa altor semeni aflaţi în dificultate.
„Vreau să vă spun că bisericile, să zic aşa, normale la cap sunt cele care sunt de acord cu donarea de organe. Este bine ca lucrurile acestea să se ştie înainte de a se ajunge la discuţia cu coordonatorul de transplant, pentru că oamenii întreabă un preot. Biserica este cea care poate sfătui. Biserica Ortodoxă Română oficial spune că este de acord cu transplantul,” a afirmat autoarea
Volumul ei, apărut la Editura Emma, cuprinde articole publicate în ultimii cinci ani şi a fost lansat de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului,  în Librăria Gutenberg din Oradea. Au fost expuse şi o serie de fotografii realizate de autoare, surprinse în operaţii pe cord la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi transplant hepatic, la Institutul Clinic Fundeni.
Despre carte şi autoarea ei au vorbit episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, directorul revistei Familia, Ioan Moldovan, dr. Carmen Pantiş, coordonator judeţean de transplant, Gavril Buboi, protopop greco-catolic.
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea a precizat poziţia Bisericii Catolice în materie de donare şi transplant, citându-l pe Papa Ioan Paul al II-lea: “Moartea şi Învierea Domnului reprezintă actul suprem de iubire care dă sens şi motivează profund donatorul să doneze un organ pentru a salva o altă persoană”.
“Ceea ce face Ramona Băluţescu prin această carte cred că se înscrie în acest omagiu despre care vorbeşte Sfântul Părinte, ce se aduce donatorului, receptorului, medicilor. Este un omagiu adus Vieţii, adus Morţii şi Învierii Domnului,” a spus episcopul Bercea, după ce a trecut în revistă şi alte aspecte importante ale poziţiei catolice.
Directorul revistei Familia, Ioan Moldovan, a apreciat abordarea jurnalistică a domeniului, considerând necesar un dialog cu toţi factorii implicaţi în acest domeniu.  Cartea „patetică”, spunea el, cuprinde „mai mult decât reportaje” ale unui „reporter frenetic”, care nu uită să se raporteze la propria inimă şi la cea a polis-ului. „Este o carte de dragoste, de viaţă, de moarte, de iubire, chiar şi de revoltă, ce cheamă la implicare”, a spus Moldovan.
Dr. Carmen Pantiş, care aştepta echipa de medici din avionul prăbuşit în Apuseni pe 20 ianuarie, a declarat că supravieţuirea celor cinci medici din accident dă o rază de speranţă că lucrurile se vor schimba profund în România, aşa cum au început să se schimbe în 2013, când s-au făcut primele modificări clare de structură organizatorică în spitalele şi secţiile de terapie intensivă din ţară după modelul din Oradea.
„Suntem foarte mândri că am fost recunoscuţi. Una dintre marile probleme pe care le are azi România este că inima nu se mai transplantează. Suntem a doua ţară din lume, după Vietnam, care am avut un program performant de transplant cardiac şi nu-l mai avem” a spus medicul.
Jurnalista Ramona Băluţescu a făcut o comparaţie între o ţară eminamente catolică, Spania, care, având un acord prezumat de foarte mult timp, are un program de transplant derulat foarte bine, spre deosebire de România, unde „încă nu ne potrivim cu ideea de acord prezumat” (ce presupune că persoana care nu şi-a exprimat în timpul vieţii refuzul de a-şi dona organele, este de acord, în mod implicit, cu donarea n.r.). Ea a îndemnat la implicare, printr-o etapă intermediară, în donarea de sânge şi de celule stem.
„România nu are încă un registru al donatorilor de celule stem aşezat. Oradea stă mult mai bine decât Timişoara la capitolul acesta: aveţi dublu potenţiali donatori în registrul donatorilor de celule stem faţă de Timişoara. Pentru că omul sfinţeşte locul. Să ajutaţi concret. Şi să nu uitaţi că în unele lucruri în viaţă este bine să ai socotelile făcute”, a spus autoarea.
Oradea este primul oraş din ţară unde s-au prelevat pentru donare, în premieră naţională, organele unui preot romano-catolic.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *