Traian Băsescu/spionajul american: ‘E foarte greu să faci din băieții ăștia de la serviciile secrete măicuțe’

România s-a solidarizat cu inițiativa cancelarului Angela Merkel și a președintelui francez Francois Hollande de a încerca să ajungă la un acord cu SUA până la finalul anului privind activitatea serviciilor de informații și în perioada următoare vor avea loc discuții în acest sens, a declarat vineri președintele României, Traian Băsescu.

‘Romania este solidară cu declarația celor doi șefi de stat și de guvern, Hollande și Merkel, cum de altfel s-au solidarizat toți șefii de stat și de guvern membri ai Consiliului. Vom discuta în perioada următoare, dar există deja creat un ‘task force’ și cred că nu trebuie să complicăm lucrurile. Acum, ce știu sigur este că e foarte greu să faci din băieții ăștia de la servicii secrete măicuțe. Dar va trebui, dacă au sărit calul, să-i punem sub control’, a afirmat Băsescu la finalul unui summit al UE în care ultimele dezvăluiri din cadrul scandalului de spionaj american în Europa au adus această chestiune în prim-plan.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat după prima zi a summitului că UE are ‘relații strânse cu SUA și poziția noastră este că parteneriatul nostru trebuie să fie bazat pe respect reciproc și încredere’.

‘Franța și Germania doresc să aibă un contact bilateral cu SUA pentru a ajunge la un compromis până la finalul anului’ privind activitățile serviciilor secrete, a adăugat el.

În textul comun prezentat de Herman Van Rompuy după prima zi de summit se menționează că șefii de stat și de guvern au subliniat că ‘adunarea de informații este un element vital în lupta împotriva terorismului’.

‘O lipsă de încredere în domeniu ar putea prejudicia cooperarea necesară în materie de adunare a acestor informații’, se menționează în text.

‘Șefii de stat și de guvern au luat notă de intenția Franței și Marii Britanii de a purta discuții bilaterale cu SUA în scopul de a ajunge până la finalul anului la o înțelegere asupra relațiilor reciproce în domeniu. Ei au luat notă de faptul că și alte state UE sunt invitate să se alăture inițiativei. De asemenea, ei au făcut referire la grupul de lucru existent între UE și SUA privind protecția datelor și au cerut un progres rapid și constructiv în activitatea acestuia’, mai notează declarația comună. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *