Senzaţie! Dana Fuchs vine la Festivalul de Blues de la Brezoi din 2020

Festivalul de Blues din Brezoi deja devine un loc geometric pe harta internaţională a muzicii bune.  Povestea merge mai departe. La a 4 ediţie, în 2020, deja Dana Fuchs a confirmat. Aceasta se alătură Samanthei Fish, Eric Gales, Bad Day, Andrieş, doar o parte din numele care ne vor oferi 4 nopţi minunate…

Dana Fuchs nu poate fi definită ca o nostalgică. Pentru acest artist în plină ascensiune, nu este vorba despre retrospecţii, ci despre drumul care urmează. „Următoarea melodie. Următoarul recital. Emisiunea din această seară și plimbarea cu autobuzul de mâine.

Dar  Dana își descarcă fiorul muzical cu cel de-al patrulea album triumfător Love Lives On, o îmbinare potrivită de suflu, viaţă ci un fundal la fel de convingător ca în rock ‘n’ roll. Această viață și vremuri nu fac întotdeauna o lectură ușoară.

Dana este una dintre fiicele preferate ale orașului New York, este tentant să ne imaginăm că, Dana şi-a  început cariera în mijlocul cluburile underground din Lower East Side. Este adevărat: acel oraș a fost locul ei de naștere și predefiniţia faimei.

Dana Fuchs

Dar pentru a ajunge cu adevărat la vârful carierei sale artistice, a trebuit plece cu  familia spre Florida, în Wildwood: un oraș mic, cu o  populație  de 2000, alb-negru

„În anii ’70, era un oraș mic și rasist”, își amintește Dana, care s-a împrietenit cu  o prietenă de culoare. „Eram o familie mare din New York, irlandeză-catolică, în zonă nu era nimeni ca noi. Am avut tendința să gravitez mai mult spre comunitatea afro-americană. M-am simțit mai acceptat de ei. ”, spune Dana.

Cu toate acestea, aceasta nu a fost o copilărie perfectă de imagine, o copilărie marcactă de starea de spirit și tensiunile din familie datorate tatăl ei: fost puşcaş marin aflată în conflict zilnic cu demonii săi. „A fost un suflet foarte torturat, care a avut una dintre cele mai brutale vieți din câte am cunoscut vreodată”, explică Dana patriarhului comemorat în Faithful Sinner, una dintre piesele pe care le-a scris pentru album.

„El a fost torturat de tatăl său și molestat de mama sa. Bătăile lui s-au oprit doar pentru că tatăl său și-a luat propria viață. Tatăl meu l-a găsit. Cu toată atâta durere, el a fost cu siguranță un părinte defect. Totuși, știam că ne iubește”

Dacă situaţia din casă era fragilă, atunci muzica era întotdeauna balsamul. Retrasă de la școală, Dana și-a găsit confortul în evanghelia stomp-and-holler a bisericii sale baptiste locale, dar a fost şi rockul clasic britanic adus de frații ei – The Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Queen, Fleetwood Mac, moment în care a avut o revelaţie c „Atunci am știut că trebuie să fac muzică”, explică ea. „Când am început să aud chestiile astea, la 10 sau 11 ani, am încetat să ascult complet altă muzică. Mai târziu, am apreciat muzica părinților mei – Hank Williams, Ray Charles, Billie Holiday – dar când am auzit vechiul rock clasic ‘n’ roll, mi-am pierdut mințile în privința acestor lucruri. „

Dana a folosit durerea ca combustibil („sinuciderea femeii”, spune ea, „m-a catapultat de la disperare până la determinarea îndeplinirii visului nostru comun de muzică” „). Cu toate acestea, mai avea nevoie de un ingredient. Într-o zi fatidică, bătând trotuarele din partea de jos a East Side, Dana a auzit piesa lipsă, a lui Jon Diamond: un chitarist din liga mare care se putea lăuda deja prin colaborarile sale cu Joan Osborne și alții. „Mă plimbam pe lângă acest mic club și i-am auzit chitara de pe trotuar”, își amintește ea despre parteneriatul muzical care dăinuie până în zilele noastre. „M-am prezentat lui Jon la pauză, i-am spus că cred că este grozav și că am venit la New York să fiu cântăreață. Așa că, m-a invitat să cânt . Ai talent, dar trebuie să înveți cu adevărat ceea ce faci”.

După ce Jon i-a prezentat colecția sa de viniluri de blues enciclopedice, Dana a început uimitor să-şi prelucreze şi să-şi şlefuiască vocea,  a preluat noi profunzimi și nuanțe.

Cei doi au format Dana Fuchs Band și au lansat albumul Lonely for a Lifetime (2003). Vocea ei extraordinară a trimis la  comparații cu celebra cântăreața rock Janis Joplin, pe care a interpretat-o în p în Love, Janis, un muzical din Off-Broadway despre Joplin, care a rulat din 2001-2003.

Când regizoarea Julie Taymor a dorit să facă un film despre cineva cu o voce similară cu cea a lui Joplin, ea a angajat-o pe Fuchs pentru Across the Universe (2007).  Filmul a fost nominalizat la cea mai bună imagine la premiile Globul de Aur.

 

Povestea merge mai departe la Festrivalul de la Brezoi. Brezoiul lumii este povestea unui judeţ care pune capitala artei aici, pentru totdeauna…

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *