Zeci de voluntari construiesc case pentru sinistraţii din 2014, din comuna Vaideeni

Inundațiile devastatoare din august 2014 au lăsat în urmă zeci de sinistrați, ale căror povești sunt cutremurătoare.

ONG-ul “Habitat for Humanity România“ recrutează acum 150 de voluntari care să construiască, alături de alți 85 înscriși deja, 10 locuințe, în 5 zile, în perioada 7-11 octombrie, pentru 10 familii extrem de vulnerabile

“Un container nu poate ține loc de o casă decentă. Nu pentru familiile din Vaideeni, Vâlcea, pe care le vom ajuta la BIG BUILD 2019. Inundații puternice au lăsat complet fără case în 2014 zeci de familii, iar de atunci cinci dintre ele sunt nevoite să locuiască în containere. Aici gătesc și dorm, aici copiii își fac lecțiile și se joacă. În cutii metalice în care iarna este frig și vara este cald. În care utilitățile se rezumă la curent electric improvizat. Fără apă, căldură sau toaletă. În intervenția post-dezastru natural, un container poate fi adăpost pentru sinistrați doar ca o soluție de urgență, de maximum câteva luni, până casele distruse sunt reconstruite”, spun reprezentanţii asociaţiei.

„Pentru părinții și copiii din Vaideeni, Vâlcea, însă, soluția temporară a devenit una permanentă. Iar containerele le-au devenit case, în lipsa unui altfel de ajutor. Celelalte cinci familii pentru care construim trăiesc în condiții greu de imaginat – în bordeie din lemn aflate pe malul pârâului care le inundă adăpostul la aproape fiecare ploaie mai puternică sau în case aproape să cadă”, adaugă reprezentanţii ONG-ului.

Un număr de 240 de voluntari vor construi pentru cei năpăstuiți de soartă un cămin adevărat. Famila Lăcraru este una dintre cele care va beneficia de una dintre aceste locuinţe. Diana și Sorin, în varstă de 28, respectiv 29 de ani, au trei copii: Alexandra Elena (9 ani), David (5 ani) si Ștefan (1 an). În 2014, în urma inundațiilor, casa lor a fost aproape dărâmată. După potop, ei au fost mutați temporar într-un container care, oricât de dureros ar suna, le-a devenit „casă”, iar, de patru ani, cei cinci membri ai familiei locuiesc într-un bordei din chirpici.

Casa nu este prevăzută cu toaletă sau bucătărie, iar mâncarea este pregătită într-un hambar. Venitul lunar al familiei se rezumă la 1.263 lei, salariul tatălui plus alocația copiilor. Din banii aceștia, părinții asigură hrană, lemnele pentru încălzire, dar și tratamentele micuțului David, care suferă de tetrapareză spastică, pe care în ciuda situației financiare precare, părinții îl duc de trei ori pe săptămână la terapie și recuperări.

Ei își doresc o casă în care copiii lor să crească frumos și să locuiască în condiții decente, o casă suficient de spațioasă pentru ca David să poată realiza și acasă exercițiile recomandate de medic.

Colibă improvizată, fără curent și neizolată termic

O altă familie lovită de inundaţiile devastatoare care a lăsat-o fără locuinţă este familia Romanescu – Șchiopu.

Mădălina (20 ani) și Cosmin (30 ani) au două fetițe: Laura Maria (5 ani) și Cosmina Andreea (1 an si 2 luni). Cei patru locuiesc într-o colibă improvizată, semi-dărăpănată, neizolată termic, fără curent sau alte utilități. Deși au reușit să construiască o sobă, le este teamă să o folosească din cauză că nu este izolată și se pot intoxica în orice moment cu monoxid de carbon.

Înainte de inundațiile din 2014, casa lor arăta mai bine, însă apele au șubrezit-o de tot. Imediat după inundații, cei doi soți s-au adăpostit pentru o perioadă la părinții Mădălinei, în comuna Baia de Fier. Doar că nici acolo condițiile nu erau mult mai bune, ei locuind alături de alte opt persoane într-o singură cameră.

cesta a fost și motivul pentru care au decis să se întoarcă în vechea casă. Numai că, între timp, în viețile lor au apărut și cele două micuțe: Laura și Cosmina. Din cauza frigului și a ploilor constante, paturile lor sunt ude în permanență, iar fetițele sunt mereu bolnave.

Părinții au recurs la măsuri disperate, au acoperit pereții cu pături, iar tavanul îl “izolează” cu saci de plastic, însă niciuna dintre aceste imporvizații nu rezolvă problema. Singurul venit al familiei se rezumă la alocația fetelor, plus ajutorul social. Singurul vis pe care îl au este un acoperiș deasupra capului prin care să nu pătrundă frigul și ploaia, un cămin în care să-și crească fetițele într-un mediu decent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *