Tangoul lui Iohannis şi Dăncilă mai poate oare păcăli electoratul emancipat din România?

Asistăm de 2 luni la cel mai perfid joc de pe scena politică.

Conflictul vezi Doamne, la cuţite între preşedinte şi premier. Preşedintel României, un autentic jucător, omul care în 5 ani a fost extrem de activ şi implicat pe scena politică, omul care a refuzat de atâte ori să desemneze premier PSD, omul care a fost în acţiune, se încaieră pe viaţă şi pe moarte cu cu premierul social-democrat.

La fel, doamna Dăncilă se opune, face mişcări de evitare, parează, pune în şah Cotroceniul. De 2 luni, pe toate televiziunile cei doi umplu ecranul, fac agenda zilei, sunt cei doi titani care ne blochează cromatica, scena politică e polarizată, unii zic „Ce i-a tras-o Dăncilă”, altii spun „Bravo Iohannis, preşedintele joacă”.

Toate ar fi extraordinare dacă se petreceau în primul an al guvernării PSD şi nu într-o precampanie electorală prezindenţială, în care toate sondajele de opinie, dau rezultatele confruntării Iohannis – Dăncilă, cu un scor net favorabil actualului preşedinte.

Şi atunci, de ce atâtă teatru perfid între cei doi? Tocmai de aceea, amândoi au de câştigat din acest meci sau din scrutinul care urmează. Pentru Iohannis, Dăncilă este un adversar comod iar pentru Dăncilă, o prezenţă în turul 2, îi garantează rămânerea în fruntea partidului şi de ce nu, încă un an de guvernare până în 2021, februarie, chiar dacă acesta ar putea fi ultimul din viaţa PSD.

Aşadar, cei doi ne cred extrem de stupizi şi se hârjonesc în prime time, pentru a uita că mai sunt şi alţi candidati care ar putea interfera în campanie: Barna, Paleologu, Diaconu. Primii doi, odată intraţi în turul 2 ar avea teoretic, şanse, să îl învingă pe Iohannis.

Pentru că la Cotroceni, calculele sunt cinice. Şi extrem de clare. În toate oraşele cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, partidul care a fost primul, la alegerile din mai, a fost USR. Asta înseamnă un bazin electoral masiv care poate anula voturile liberalilor din mediul rural. Calcul foarte precis şi îngrijorător pentru Iohannis. Iar în turul 2, cu Barna de exemplu, însumând şi voturile PSD, pornite doar dintr-o frondă, Klaus nu stă deloc bine.

În consecinţă, singura soluţie pentru Iohannis, în această ecuaţie, pentru a nu avea emoţii, în turul 2, este credibilizarea adversarului politic Dăncilă. Nu putea printr-o „conciliere”, ar fi critică pentru el, ci printr-o victimizare. Adică prin conflict deschis, punând-o în valoare. „Lauda şi critica unui personaj, îl fac celebru”, este un dicton de când lumea.

Numai că cei doi protagonişti nu au înţeles un lucru. Electoratul român nu e tâmpit şi nu mai poate fi dus cu preşul. Iar orice zonă obscură sau orice promiscuitate, orice suspiciune de blat, chiar dacă la prima vedere pare confruntare,  este anulată prin vot.

S-ar putea cei doi să aibă surprize în aceste alegeri şi tocmai acei tineri care au intrat în zona civică în ultimii ani să sancţioneze dur acest tango amoros-tachinator între prezident şi premier. Electoratul nu suportă minciuna şi mai ales una de asemenea proporţii.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *