Un drum ascuns ar putea scurta la 15 minute distanţa dintre Frăsinei şi Olăneşti; de la 50 de km la doar 8 km

La această oră turiştii care sunt cazaţi la Olăneşti şi doresc să ajungă la Mănăstirea Frăsinei, ar face ca timp, o oră. Pentru că ar urma să meargă 20 de km până la Râmnicu Vâlcea, să traverseze oraşul şi încă 24 de km până la Frăsinei. Deci vreo 50-60 de km rutier.

Puţină lume ştie că timpul ar putea fi scurtat la 15-20 de minute între Olăneşti şi Frăsinei, evitând complet ruta de mai sus şi parcurgând rutier 7-8 km.

Din aceşti 7-8 km, doar 1,5 km nu este asfaltat. Deci cu un mic efort financiar, turiştii ar putea să se plimbe în voie între cele două localităţi. 

Astfel în Muereasca de Sus există un drum. Dar un drum de basm care trece prin ţinutul odăilor. Adică, prin locuri unde există fâneţe şi unde localnicii au un fânar şi un mic adăpost cu o cameră (odaie). Totul aminteşte de zona moţilor din Ardeal. Un platou din care se vede Buila şi Cozia. Aici, se toarnă asfalt până la limita caselor.

De aici până la graniţa cu Băile Olăneşti mai sunt 800 de metri. 800 de metri care traversează ţinutul Odăilor, ajung în pădurea de gorun, până la munchia dealului de mejdină. Unde se amenajează o troiţă, de fapt unde Mănăstirea Frăsinei lucrează la o troiţă. De la această troiţă, pe teritoriul Olăneştilor, mai sunt doar 700 de metri de pământ până la asfalt. Drumul iese fix în Olăneşti Sat. Vorbim aşadar de 1,5 km de drum de pământ care dacă ar fi asfaltat ar avantaja enomr turismul şi ar asigura între Frăsinei şi Olăneşti o legătură rapidă de 15 minute.

Ion Ungureanu, primarul din Muereasca a pus piatră şi a amenajat porţiunea de 800 de metri, până la troiţă. Spune că a vorbit şi cu edilul din Olăneşti pentru a identifica împreună surse de finanţare pentru acest drum care ar întregi „Drumul staţiunilor”

Pentru că şi de la Mueresca spre Călimăneşti, dacă s-ar identifica resurse, ar putea să există o doua variantă de drum  care să evite DN 7. Un drum pe lângă versanţi şi care ar dura un sfert de oră, ca timp. Altfel spus, între Călimăneşti şi Olăneşti distanţa ar putea fi parcursă într-o jumătate de oră şi nu o oră jumătate cât este în prezent.

Vorbim aşadar de drumuri ascunse, drumuri care dacă ar fi valorificate şi reabilitate ar contura o strategie turistică pentru judeţul Vâlcea.

Liviu POPESCU

One comment

  • Iulian

    Oare se poate face acest drum între Olănești și Mănâstirea Frăsinei pe jos? Ar dura poate vreo 2 ore dacă drumul e bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *