Proiectul DOWN SIDE UP, primul finanțat prin programul Erasmus+, pentru persoane cu dizabilități

In a doua jumătate a anului 2019 ASOCIATIA DOWN VALCEA va implementa proiectul DOWN SIDE UP, finantat prin programul Erasmus+, fiind primul proiect adresat persoanelor cu dizabilități ce se va implementa în județul Vâlcea. 

18 tineri cu Sindromul Down sunt asteptati la Horezu în perioada 1-7 septembrie pentru un schimb de tineret ce urmareste dezvoltarea unui stil de viata sanatoasa, prin dieta adecvata si exercitii fizice. Tinerii se vor implica in prepararea hranei, a sucurilor naturale, vor culege fructe si vor pregati gem impreuna cu insotitorii lor. Jocurile, dansurile si activitatile sportive vor completa programul pregatit de noi. 

In plus, tinerii vor avea parte de 2 excursii: se vor bucura de peisajele unice de pe Transalpina si de cromatica spectaculoasa de la Padurea Colorata, din judetul Gorj, acolo unde se va face si o actiune de ecologizare, tinerii urmand sa participe la strangerea gunoiului lasat in urma de turistii neglijenti.

Weekendul trecut a avut loc vizita de pregatire a acestui schimb de tineret, in zona Horezu, alaturi de reprezentanti de la Asociatiile partenere in proiect:  Y.M.C.A. PARTHENOPE ONLUS Italia, GENC GIRISIM DERNEGI Turcia si ASOCIATIA DOWN BUCURESTI. 

    Discutiile au vizat descrierea beneficiarilor, stabilirea programului zilnic din cadrul mobilitatii, aspectele organizationale, implicarea tinerilor in activitati si actiunile civice, menite sa sensibilizeze comunitatea cu privire la necesitatea adoptarii unui mod de viata adecvat, extrem de necesar persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

    Participantii au apreciat bucataria romaneasca, frumusetea zonei Horezu(Varful lui Roman), ospitalitatea locuitorilor si s-au aratat interesati sa revina si sa promoveze zona in scopuri turistice.” declara Claudia Maracine, coordonatorul proiectului.

Pe langa acest proiect amplu, cu participare internationala, ASOCIATIA DOWN VALCEA a organizat in aceasta vara si alte activitati in sprijinul persoanelor cu Sindrom Down: tabara la mare, la Obarsia Lotrului si la Valea Draganului, judetul Cluj precum si participarea la Tabăra “Impreuna pentru o raza de speranța”, la Targu-Jiu, evenimente despre care, Florin Maracine, presedintele Asociatiei Down Valcea, spune ca sunt cele mai eficiente forme de terapie pentru persoanele cu Sindrom Down.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *