Trei zile de distracţie, muzică şi dans în inima satului oltenesc – Glăvile

Pe Valea Pescenei, pe vechiul drum al transhumanţei, se află una din cele mai frumoase comune vâlcene, o inimă din Oltenia adevărată, o frântură din frumosul judeţ al Vâlcei.

Ne referim la Glăvile. Un loc enigmatic ale cărui poveşti se pierd în negura timpului. Oameni liberi până în secolul al XIV-lea, cei din Glăvile şi-au inspirat numele satului din legendele Valahiei, legende cu draci, zmei sau şi Cosânzene, cu lupte aprige cu turcii. Un sat românesc care aduce toată România veche în prezent.

„Nu trebuie să ieşi din România ca să găseşti alte peisajele rustice superbe, le avem şi noi. Şi nu numai că le avem, dar sunt cam de o sută de ori mai pitoreşti. Dealuri, pădurile noastre, tradiţiile, verdele nostru, zăvoaiele. Păstorii noştri, poate că sunt eu mai subiectiv, dar România e frumoasă şi Glăvile face parte din ţara asta”, spune Iustin Duicu, primarul localităţii.

Glăvile începe la marginea Pescenei şi se duce plăcut în subcarpaţii Vâlcii, spre Olteanca, acolo, unde este vechiul loc al Valahiei frumoase, un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată.

In Glăvile convietuiesc oameni pentru care tradiţia a însemnat ceva aproape sacru, cu reguli de bunăcuviinţă creştină, cu obiceiuri şi rânduieli bine conturate şi respectate cu sfintenie.
Oamenii din Glăvile sunt mândri, iubitori, sociabili, îşi iubesc locul şi nu ezită să îl arate celor ce doresc să îl vadă. De-a lungul istoriei, bărbaţii au fost recunoscuţi pentru curajul lor în luptă iar femeile pentru ţesături, pentru rostul casei. Aşa s-a născut comunitatea din Glăvile. 

Şi mai e ceva, locuitorii din Glăvile ştiu să se distreze. În acest week-end au fost trei zile de dansuri, de voie bună, de muzică, la târg. Unde femeile frumoase din satele comunei şi-au scos vestimentaţia frumoasă şi flăcăii satului au jucat, aşa cum doar la olteni se practică.

Primarul Iustin Duicu a pregătit un program artistic variat pentru toate vârstele, în care au fost incluse și premierile cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani căsătorie.

Autoritățile au reuşit să ofere trei zile de distracție și voie bună pentru comunitate, cu spectacole de muzică populară la care şi-au dat concursul artiști de renume, printre care: Olguța Berber, Dorina Mete, Valentin Sanfira, Costel David, Ştefan Minulescu, Romică David şi Grupul vocal ,,Haiducii” din comuna vecină Amărăști.
Orchestraţia programului a fost asigurată de formația condusă de Ion Gete.

AP

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *