Racoviţa este un adevărat patrimoniu ecleziast cu 4 mănăstiri şi 10 biserici, în inima muntelui….

Comuna Racoviţa numără nu mai puţin de 4 mănăstiri, toate dispuse pe cărarea muntelui, cocoţate pe versanţi – Băiaşu, Blănoiu, Grâiul Lupului sau fix în Defileul Oltului, Cornetu, pe sub care trece trenul.

O comună lovişteană unde păstoritul a fost şi este încă principala activitate a localnicilor. Aici fost loc de întâlnire între românii din Ardeal şi cei de la Sud de Carpaţi. Şi se ştie că românii păstori erau cu „frica lui Dumnezeu”, toate momentele cruciale ale activităţii lor, erau legate de sărbători.

„La munte, tradiţiile încă se păstrează, mai ales în comunităţile de păstori, comunităţi care au ţinut la proprietate, la reguli, la ideea de familie creştină. Ciobanii aveau un singur aliat sfânt, sus, la munte. Pe Dumnezeu. Şi toate activităţile transhumanţei erau legate de sărbători, de la urcat la munte, la coborât la şes, răvăşit, etc. Funcţie de calendarul bisericesc”, spune primarul Sonia Iliescu.

Tot aici, a fost şi veche vatră monahală, se ştie că acum sute de ani, mulţi călugări alegeau pustnicia, trăitul în munte, în comuniune cu cele sfinte. Poate şi de aceea, faptul că în Racoviţa sunt 4 mănăstiri şi 10 biserici, confirmă regula.

Dacă în această vară, cei care tranzitează Valea Oltului, se pot opri să admire această localitate care se întinde pe malul stâng al râului.

Aşa cum am spus, La Racoviţa mai sunt chilii rupestre, cel mai mare castru roman, munţi şi case, stânci care mestecă acest drum al Loviştei spre inima despresiunii.

Acestea sunt doar câteva din obiectivele turistice pe care comuna vâlceană Racoviţa le pregăteşte celor care vor veni să vadă îndeaproape tezaurul de Vâlcea.

AP

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *