În Mihăeştii Vâlcii funcţionează una dintre puţinele Fabrici de clopote din România

Lângă Râmnicu Vâlcea funcţionează una dintre puţinele turnătorii de clopote care mai există în ţară. Aici s-au făcut sute de clopote pentru biserici din România, iar multe au mers şi la export, în ţări din Europa, Asia şi America de Sud. Peste 350 de clopote au fost vândute în România şi în străinătate.

Fabrica de clopote și alte obiecte bisericești este deținută de familia Botoran din Vâlcea. Aceştia povestesc că începutul a fost unul dificil: după 1989, Gheorghe Botoran a reușit să salveze fabrica de la faliment, a preluat tot personalul, iar acum are o afacere de succes, care reprezintă România la nivel regional, pe această nișă.

Firma are acum o cifră de afaceri de un milion de euro pe an. E cea mai mare turnătorie de clopote din țară și pe locul 4 în regiune. Produsele fin lucrate au depășit granițele țării, fiind exportate în țări precum Serbia, Germania, Taiwan sau Slovenia

„Este o afacere de familie cu 25 de ani experiență în turnarea bronzului. Peste 350 de clopote vândute în România şi în diaspora”, se prezintă proprietarii fabricii pe pagina de socializare a turnătoriei.

De la an la an au venit comenzi de la biserici din toată ţara, dar şi din străinătate.

Facem şi export şi am ajuns aşa de departe în ţări cum ar fi Taiwan, am dat şi în Italia, Armenia, Slovenia, Slovacia, Mexic, Nigeria şi aşa mai departe”, spune George Botoran, responsabil de marketing.

Până a fi livrate, clopotele trec şi testul acustic, care este strâns legat de procesul de producţie. Acurateţea sunetului depinde de aliajul şi geometria clopotului, care trebuie să fie perfecte

”Un clopot este chiar un instrument care emană şi până la șapte note, la percuţie”, explică George Botoran.

Turnătoria din Vâlcea lucrează totodată şi alte obiecte bisericeşti, candelabre din bronz precum şi obiecte de artă. Clopotele sunt însă punctul forte al firmei şi sunt căutate inclusiv pentru preţul de aproape 100 de lei pe kilogram

Clopotele sunt realizate din bronz special, înalt aliat. Proprietarii turnătoriei spun că pot turna clopote cu greutăţi cuprinse între șapte kilograme şi 12 tone, produse sub standard IS0 9001. Ei oferă garanţie de 10 ani pentru toate clopotele, dar şi posibilitatea personalizarii din turnare cu textul dorit. (cancan.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *