Tiberiu Costea: tradiția olăritului trebuie continuată în Lungești

În ultimul an, în comuna Lungești s-au inaugurat o serie de obiective publice care ridică standardul de civilizație într-o comunitate. S-au inaugurat construcția sălii de sport, reabilitarea școlii gimnazială și a două cămine culturale, arhiva primăriei, drumul comunal 53, drumul comunal 54, canalizarea, ulițele de interes local, alimentarea cu apă și școala Liviu Ionete, urmând dispensarul medical, școala mare și podul de la Neamțu ”

De la începutul anului, primarul Tiberiu Costea a mai semnat alte contracte de finanțare cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, respectiv construirea unei grădinițe cu program prelungit și a unui  Centru de zi pentru persoane vârstnice.  De asemenea, alte proiecte semnate de 110.000 de euro, presupun amenajarea unui loc de joacă la școală, înființarea și amenajarea unui atelier meșteșugăresc de olărit și extindere iluminat public.

”Dorim să continuăm tradiția olăritului în localitate. De aceea, la școală se va înființa un atelier de olărit, pentru că este meșteșugul care s-a păstrat din tată-n fiu, de-a lungul timpului, ca fiind zestrea cea mai de preț a Lungeștiului. încă din anul 1908, când a avut loc primul concurs de olărit pe țară, un meșter olar, de-al nostru, din Lungești, Constantin Badea a participat și a avut rezultate foarte bune, iar în data de 10 iunie, 1979, în poiana din fața căminului cultural din satul Lungești, a avut loc prima ediție a sărbătorii zilei Olarului. În decursul anilor, această manifestare locală a devenit o manifestare de suflet a comunei, desfăşurându-se fără întrerupere, an de an, fie în centrul civic al localităţii, fie în pădurea Răcoasa, la ea participând cetăţeni din comunele limitrofe, din judeţ şi chiar din alte judeţe. De aceea, dorim să atragem copiii către acest meșteșug pentru a ne putea păstra tradiția”, a declarat edilul.

Claudia POPA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *