Andra şi Irina Loghin sunt cei mai ascultaţi artişti din România

La 30 de ani după revoluţie, una din cele mai ascultate soliste este interpreta de muzică populară Irina Loghin, cea care a fost, şi până în 1989, preferata românului la petreceri, iarbă verde, nunţi, botezuri etc.

Loghin însă ocupă poziţia a doua, prima fiind a solistei de muzică pop Andra. Podiumul este completat de Petrică Mâţu Stoian, vedeta de muzică populară care, începând cu luna aprilie şi până toamna târziu, face un maraton în localităţile din România la serbările câmpenești.

Dacă aş comenta acest top al preferinţelor muzicale la români, eu fiind amator de cu totul alt gen de muzică, aş fi poate la fel de drastic precum cei de la „Vice”, dar gusturile nu se discută.

Din păcate, majoritatea posturilor de radio din România, cele generaliste, se scaldă în această mediocritate muzicală, oferind doar muzică de consum, mediocră. Şi atunci de unde cultură muzicală? Numeri pe degete posturile de radio de nişă, în rest…

În top 10, mai avem Holograf, Smiley şi, hopa, apare Armin Van Buren, pe un loc 6. Adică amatorii de house au reuşit să aducă pentru Buren o poziţie fruntaşă. Slavă cerului că este înaintea lui Salam, manelistul fiind pe locul 8, după ABBA. Modern Talking şi Inna încheie top 10 preferinţe muzicale la români.

Prima trupă rock este AC/DC, undeva pe locul 15, urmată însă de Mirabela Dauer.  Este şi Metallica, pe locul 17 sau 18.

Ultimii artişti preferaţi ai românilor sunt însă Dan Spătaru, Celine Dion, Julio Iglesias… Cam mare căderea pentru Spătaru şi Iglesias, favoriţii anilor ’80.

Nu ştiu care este topul din restul statelor europene ca să pot face o comparaţie, să vedem pe unde ne mai aflăm din punct de vedere al culturii muzicale.

Oricum e clar că nu așteptăm ca Miles Davis sau REM să fie artiștii preferați pentru 19 milioane de români.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *