Liderul USR, Dan Barna, forţează din ce în ce mai mult o viitoare alianţă PSD – PNL

Foarte interesantă ultima conferinţă de presă a liderului USR, cu privire la politica de alianţe, în preziua celor 4 campanii electorale care vor urma. O conferinţă de presă care pune pe gânduri sau ar trebui să-i pună pe cei de la PNL.

Pentru că USR nu vorbeşte despre ţinte electorale cum ar fi Vâlcea, Argeş, Dolj sau Teleorman, cum i-ar şade unui partid care se erijează în mare partid de opoziţie, Barna în schimb vorbeşte despre Arad, Timişoara, Braşov şi probabil că are în vedere Clujul, Oradea Adică fiefuri PNL sau PDL. Extrem de neinspirată această declaraţie sau poate că este una sinceră, USR – PLUS, erijându-se de fapt ca o nouă formaţiune politică autonomă şi care doreşte să smulgă electoratul încă al dreptei conservatoare spre o direcţie imprecisă, spre o nouă stângă, europenistă. (mai bine iei voturi deja coapte, decât să munceşti pentru a forma altele noi)

Sunt 2 ani care urmează pe scena politică iar istoria e ciclică şi regulile se pare că se petrec ca acum 100 de ani când apariţia noii stângi socialiste a stricat vechea opoziţie dintre conservatori şi liberali, ultimele 2 devenind aliate.

Se prea poate ca Barna, prin modul lui de a face politică să pună bazele unor alianţe care acum ar părea dificile dar nu imposibile între PSD şi PNL, cu atât mai lejer de făcut dacă dispar Dragnea şi Orban din fruntea celor 2 partide.

Şi lucrurile pot avansa pe acest palier, cu cât alianţa progresistă care pe alocuri se revendică la un neomarxim bruxelles – scandinav, să genereaze o forţă de reacţie conservatoare, iar cele 2 mari partide să realizeze că nu prea au nimic de împărţit, dimpotrivă, în varianta conservării unor fiefuri proprii să construiască o alianţă…conservatoare.

Încă 2-3 conferinţe de acest gen, o poziţionare a PNL pe un loc 3 la alegeri, şi parametrii unei alianţe PSD-PNL nu ar fi deloc de ignorat. Cert este că USR – Cioloş sunt extrem de zgomotoşi iar continua politică a PNL şi Orban de a fi doar un ecou la mesajele hastag este extrem de gâunoasă, în contextul în care există un electorat normal pe mijloc, conservator şi orfan politic.

Intrebat intr-o conferinta de presa despre colaborarea cu PNL, avand in vedere ca la Arad aceasta nu exista, iar filiala judeteana USR face opozitie fata de administratia PNL, Barna a raspuns ca filialele locale au autonomie privind colaborarea cu alte partide, insa la alegerile locale se poate opta pentru o colaborare cu PNL pentru Primaria Capitalei.

„Este posibil ca la Bucuresti sa trebuiasca sa existe o colaborare (cu PNL – n.r.) pentru a reusi sa scoatem Bucurestiul de sub domnia doamnei Firea, insa sunt multe alte municipii si orase din Romania, intre care si Aradul, Timisoara, Brasovul, unde vom avea candidati independent de pozitia PNL (…) In USR exista un principiu destul de puternic, acela al autonomiei filialelor locale. Evident ca fiecare decizie va fi luata in discutie cu fiecare filiala in parte, nu va exista o strategie nationala, in afara de aceasta alianta (USR PLUS – n.r.) care isi propune sa mearga si dupa aceste alegeri europarlamentare”, a spus Barna.

Cu privire la alegerile generale de anul viitor, liderul USR a spus ca Alianta 2020 isi propune sa preia guvernarea.

„Inca din momentul in care am anuntat aceasta alianta electorala USR PLUS, am spus foarte clar si eu si Dacian Ciolos ca obiectivul aliantei Aliantei 2020 sunt alegerile din 2020, alegerile parlamentare, in urma carora suntem convinsi ca Alianta USR PLUS va guverna Romania”, a spus Dan Barna.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *