Recomandat Râmnicu Vâlcea Week : Filmul „The Green Zone”

Un film de week-end, care merită să vă răpească în mod plăcut 2 ore din viaţă, cu un subiect care a fost extrem de controversat la acea vreme (2003) –  prezenţa armelor de distrugere în masă în Irak.

Aspect care îl face pe Roy Miller (Matt Damon) să se întrebe, din ce în ce mai mult, dacă era necesară intervenţia SUA în Irak.

Urmăresc, prin filme şi scrieri, de câteva săptămâni, acest subiect al prezenţei SUA în Afganistan şi Irak şi, nu în ultimul rând, Primăvara Arabă, generată de administraţia Obama, şi mă întreb care i-a fost rostul. Sub titulatura sau genericul de „Război împotriva terorismului” a fost permis orice (vezi Guantanamo).

Inclusiv ciocnirea culturilor între soldatul american din Oklahoma, produs al Occidentului, al „American way of life”, şi Ali, irakianul sau afganul captiv al unei civilizaţii arabe din ce în ce mai perimate. Aceste filme, cele realizate bine şi nu comercialul mărunt, te determină să îţi pui multe întrebări care încep cu „De ce?”.

Revenind, The Green Zone dezvoltă controversa armelor chimice şi biologice, marea gogoriţă de presă şi ipocrizia oficialilor americani de rang înalt. Lipsa mai multor surse de verificat, o minciună cât un război…

Un luptător singuratic are o singură opțiune: să descopere adevărul ascuns.

Suntem în 2003. Comandantul american Roy Miller și echipa sa de inspectori au primit misiunea de a descoperi arme bănuite a fi fost ascunse în deșertul irakian. Mergând dintr-un loc suspectat în altul, soldații ce caută substanțe chimice letale dau, din întâmplare, peste adevăratul scop al unei operațiuni extrem de elaborate, descoperind că misiunea lor este, de fapt, una de acoperire a adevăratei misiuni.

Miller nu e singurul pe terenul de desfășurare, ci se călcă pe picioare cu diferiți agenți operativi, cu agende periculos de asemănătoare. Se află pe pământ străin, culege informații din surse adevărate și false, iar întrebările lui au răspunsuri care pot duce spre eradicarea unui regim rebel sau pot escalada într-un război. Într-un loc de-a dreptul inflamabil, el va descoperi că tocmai adevărul este cea mai bine ascunsă armă.

Produs de TIM BEVAN și ERIC FELLNER (A Serious Man, United 93), LLOYD LEVIN (Watchmen, United 93)- Working Title și Greengrass, Green Zone are la bază un scenariu scris de BRIAN HELGELAND (L.A. Confidential, Mystic River), distins cu premiul Oscar.

Se alătură lui Damon, în casting, GREG KINNEAR (Flash of Genius, Baby Mama), în rolul ofițerului de informații al armatei Clark Poundstone; BRENDAN GLEESON (In Bruges, BBC’s Into the Storm), în rolul șefului de birou CIA Martin Brown; AMY RYAN (Changeling, Gone Baby Gone), în rolul jurnalistei de la Wall Street Journal Lawrie Dayne; KHALID ABDALLA (The Kite Runner, United 93), în rolul lui Freddy, un civil irakian care devine traducătorul lui Miller; și JASON ISAACS (Harry Potter Franchise, Black Hawk Down), în rolul agentului de operațiuni din Forțele Speciale, care poate distruge misiunea lui Miller și pe el personal, Lt. Col. Briggs.

Pentru Green Zone, Greengrass a reunit o echipă tehnică de vedete cu care a lucrat la proiectele anterioare. Echipa sa de producție este compusă din regizorul de imagine BARRY ACKROYD (The Hurt Locker, United 93); scenograful DOMINIC WATKINS (The Bourne Supremacy, United 93); editorul distins cu Oscar CHRISTOPHER ROUSE (The Bourne Ultimatum, United 93); compozitorul JOHN POWELL (The Bourne Ultimatum, The Bourne Supremacy); visual effects supervisor PETER CHIANG (The Bourne Ultimatum, United 93). Se alătură echipei de realizatori costume designerul SAMMY SHELDON (Hellboy II: The Golden Army, Stardust).

Producătorii executivi ai filmului din partea Working Title sunt DEBRA HAYWARD și LIZA CHASIN (State of Play, Frost/Nixon).

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *