Un număr de 43 de vâlceni s-au pensionat în acord cu Legea Neaţă până în prezent; alte dosare sunt în lucru

Vâlcenii care au locuit sau lucrat 30 de ani în zona industrială a Oltchim se pot pensiona cu 2 ani mai devreme faţă de vârsta legală, fără a fi penalizaţi. O lege extrem de disputată, revendicată, criticată, acuzaţii de populism, etc, dar o lege care a fost promovată de deputatul Eugen Neaţă şi votată de toţi parlamentarii vâlceni. O lege care a venit să repare după ani, sănătatea vâlcenilor. 

Cu toţii ştim că până în 1990, dezvoltarea industrială a României nu a pus niciodată sănătatea pe primul loc. Dimpotrivă, poluarea cu precădere generată de paltforma chimică din Râureni era una foarte „normală”, fie că erau noxe de clor, cărbune, sulf, vâlcenii începând cu 1965 şi până târziu spre anii 2000 au fost direct afectaţi. Zeci de decese, cancer care lovea la 40 de ani, boli ale aparatului respirator.

Potrivit Legii Pensiilor

Art.57 indice 1. – (1) În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Sănătății şi Ministerul Economiei metodologia de stabilire şi determinare a zonelor industriale cu poluare remanentă.
(2) Siturile cu potenţial de poluare remanentă sunt identificate şi nominalizate prin ordin comun al celor trei miniştri.
(3) Locuitorii din unităţile administrativ teritoriale pot beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la 2 ani, dacă au locuit și/sau lucrat cel puțin 30 de ani în zona determinată prin ordinul comun prevăzut la alin.(2), într-o rază de 8 km în jurul sitului contaminat.

„Prin acest amendament am reușit, încă o dată, ca locuitorii din unitățile administrativ-teritoriale să poată beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la doi ani, dacă au locuit și/sau lucrat cel puțin 30 de ani în zona determinată prin ordinul comun prevăzut la alin. (2), într-o rază de 8 km în jurul sitului contaminat.
Fac precizarea că reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 57 indice 1 nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

În prezent, prin amendamentul pe care l-am depus anul trecut la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, în care am reușit să introduc municipiul Râmnicu Vâlcea ca zonă cu poluare remanentă, 43 de persoane au beneficiat de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizare”, Eugen Neaţă.

AP

One comment

  • Sandu Alexandru

    O lege buna in opinia mea .Datorita poluarii e clar ca se diminueaza calitatea vietii .Asadar felicitari initiatorului.Dar se aplica pt toti locuitorii orasului Rm Valcea de exemplu sau doar pt zona Raureni ?.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *