Câineni, comuna transilvană de la marginea Vâlcii, căutată pentru construcţia de pensiuni

„Sângele oamenilor lui Litovoiu și ai mai vechiului Vâlcea, de la care și-a luat numele județul, fierbe într’înșii. Și femeile au în privire îndrăzneala asprului, macrului om nedomesticit, obișnuit să se zbeguie în libertate, când hrănit, când flămând, când biruitor, când biruit, dar neînduplecat în chiar înfrângerea sa și gata s’o ieie de la capăt, căci ce preț are viața în sine dacă nu-i smulgi emoțiile tari ale luptei! Și, iată, pe trupul vânjos al rarilor drumeți se revarsă prin această Loviște, în devălmășie cu Argeșul, splendorile veșmântului arhaic, aur și purpură, din portul domnițelor mărețe; vălul slujbelor de încoronare se coboară pe umeri tari și, cum una ține în mâni floarea roșie a mușcatului, care e în graiul vechiu ostășesc „sângele voinicului” —, ai zice că de pe păreții bisericii medievale s’a coborît chipul ctitoresc al fetei de Voevod ținând în mână flori pentru Fecioara hramului”, Nicolae Iorga

Aici se află Câineni, strecurată între munţii înalţi ai Vâlcii, cu creste de peste 2000 de metri, cu sate care fug prin cheile stâncoase, ascunse de brazi şi de casele care combină stilul ardelenesc cu porţi înalte cu cerdacul Olteniei de Nord. O comună care stă la marginea Vâlcii, precum odinioară, cetatea Arxaviei, ultima construcție autriacă imperială din această parte de România.

La Câineni sunt deja 6 pensiuni care iarna asta, de sărbători, au fost la capacitate maximă. De fapt niciodată la Câineni nu există locuri libere și asta pentru că localitatea cu care începe Valea Oltului Vâlceană, închide Țara Loviștei și este una din cele mai bogate în zestre turistică.

Biserica Sf. FilofteiaBiserica, Sf. Mihail si Gavril, Biserica Sf. Nicolae, Fântâna-monument din Caineni, Mănăstirea de pe Boia, Monumentul  David Praporgescu, Peşterile Verticale, Şaua Apa Cumpănită, situl Cetatea Arxavia. 

De aceea, anul 2019 înseamnă noi structuri de cazare, autorităţile precizează că alte 4 noi pensiuni vor apărea în localitatea montană şi insistă pentru crearea unui pol turistic al zonei, mai ale că ultimul nod de pe autostrada Sibiu – Piteşti, va fi în Loviştea.

Comuna Câineni este poziţionată în partea de nord-est a judeţului Valcea, respectiv în extremitatea nord-estică a Olteniei şi aproximativ în zona central-sudică a României. Caineni este strabatut de raul Olt de la nord la sud, pe o distanta de 14 km.

In partea de nord, Caineni se invecineaza cu localitatile Boita si Turnu Rosu din judetul Sibiu; in partea de nord-est, cu perimetrul urban Avrig, judetul Sibiu si cu Perisani, in pareta de est-cu Boisoara, in partea de sud cu Racovita, iar in partea de vest cu perimetrul urban Brezoi.

Extremitatea estica a comunei o constituie muntele Ciortea, cea vestica muntele Parcalabu, cea nordica Varful Suru, iar cea sudica se afla pe granita cu Racivita, la 1,5 km sud-est de punctul numit „La Taietura”.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *